Το πρόγραμμα «Μαθουσάλας»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η γήρανση και ο επερχόμενος θάνατος δεν είναι παρά η συσσώρευση μιας σειράς βιολογικών λαθών στο επίπεδο των κυττάρων. Αν καταφέρουμε να βρούμε τις αιτίες και διορθώσουμε αυτά τα λάθη, τότε οι προβλέψεις της γεροντολογίας για επέκταση του προσδόκιμου ζωής στα 120, 130 ή 150 χρόνια θα πρέπει να μας φαίνονται συντηρητικές». Αυτά ισχυρίζεται ο Aubrey de Grey, ένας μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη συνέχεια διδάκτωρ Βιολογίας, τίτλο που του απένειμε τιμητικά το Cambridge για το βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο «Η ριζοσπαστική θεωρία της γήρανσης», και ο οποίος υπολόγισε ότι ο λόγος γήρανσης – τεχνικών αντιμετώπισής της, κλείνει συντριπτικά υπέρ των δεύτερων.

Η ιδέα είναι απλή. Γερνάμε εξαιτίας του μεταβολισμού μας, αυτού του τεράστιου περίπλοκου δικτύου ομοιοστατικών διαδικασιών που μας κρατούν ζωντανούς και που δυστυχώς φθείρεται.  Οι φθορές αυτές αφορούν την απώλεια κυττάρων και αδυναμία αναγέννησής τους, τις μεταλλάξεις και επι-μεταλλάξεις στο DNA, τη συσσώρευση άχρηστου υλικού στα κύτταρα και έξω από αυτά (σκουπίδια). Οι τεχνολογίες για τη θεωρητική έστω αντιμετώπισή τους, είτε υπάρχουν ήδη, είτε πρόκειται να επινοηθούν μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια σύμφωνα με τον de Grey, αφού στηρίζονται σε γνώση που ήδη υπάρχει. Για την ακρίβεια ο de Grey -επονομαζόμενος και προφήτης της αθανασίας- πιστεύει ότι αν αρχίσουμε να ερευνούμε σοβαρά την αντιστροφή αυτών των διαδικασιών, τότε σε δέκα μόλις χρόνια από σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε τα πρώτα πραγματικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τουλάχιστον σε ποντίκια.

Για τον λόγο αυτό ίδρυσε το πρόγραμμα «Μαθουσάλας», το οποίο όσο κι αν ακούγεται αστείο συγκεντρώνει πόρους από διάφορες πηγές και προκηρύσσει ειδικά βραβεία για την επιβεβαίωση της θεωρίας του Aubrey de Grey κατά τα πρότυπα του X Prize, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία των πρώτων ιδιωτικών διαστημοπλοίων.  Το περιοδικό Technology Review, το οποίο εκδίδει το παγκοσμίως γνωστό ΜΙΤ, εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2005 ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε ότι προσέφερε αμοιβή 20.000 δολαρίων σε όποιο μοριακό βιολόγο με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά για θέματα γεροντολογίας κατάφερνε να καταρρίψει επιστημονικά τις θεωρίες του de Grey, ως ανάξιες προσοχής. Από τους τρεις γνωστούς επιστήμονες που δέχθηκαν την πρόκληση κανείς δεν το κατάφερε. Ο αιρετικός de Grey συνεχίζει να εμπνέει ενώ πλέον χρησιμοποιείται και ως αναφορά σε επιστημονικές δημοσιεύσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή