«Καμπανάκι» Στυλιανίδη σε ΑΕΙ

«Καμπανάκι» Στυλιανίδη σε ΑΕΙ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διακοπή της χρηματοδότησης απειλεί ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τα πανεπιστήμια, εάν αυτά δεν καταθέσουν τα 4ετή επιχειρησιακά σχέδιά τους μέχρι το τέλος Μαΐου. Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Στυλιανίδης επιχειρεί να βγάλει από την αδράνειά τους τα ιδρύματα – όπως ο Σωκράτης, ως οίστρος (αλογόμυγα) προσπαθούσε να κινητοποιεί τη σκέψη και το αίσθημα των Αθηναίων. Αυτό πιστεύουν και οι πρυτάνεις που μίλησαν στην «Κ». Πράγμα, άλλωστε το οποίο ομολόγησε και ο κ. Στυλιανίδης (βέβαια έκανε λόγο για «μύγα του Σωκράτη») επιχειρώντας χθες να δικαιολογήσει τις πρόσφατες αιχμηρές δηλώσεις του για την εικόνα των δημόσιων πανεπιστημίων. «Αν δεν καταθέσουν τις προτάσεις τους, θα χάσουν χρήματα», ξεκαθάρισε ο κ. Στυλιανίδης χθες, λέγοντας ότι «η μόνη παραχώρηση που μπορεί να γίνει είναι να δοθεί παράταση μιας εβδομάδας». Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε προ διμήνου ο υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος προς τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, τα ΑΕΙ θα πρέπει να έχουν καταθέσει σχέδιο τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγράμματος μέχρι το τέλος Μαΐου προκειμένου να εφαρμοστεί νέο σύστημα χρηματοδότησης από 1/1/2009. Στην περίπτωση που ένα ίδρυμα δεν υποβάλει σχέδιο ή εάν αυτό δεν εγκριθεί από το υπ. Παιδείας, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπο με την «ποινή» της περικοπής της χρηματοδότησης.

Στην περίπτωση αυτή κόβονται τα κονδύλια από τις δημόσιες επενδύσεις και την ανάπτυξη του κάθε ιδρύματος, το οποίο θα λαμβάνει χρηματοδότηση μόνο για φοιτητική μέριμνα, τις αμοιβές διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και για λειτουργικά έξοδα. Το δίλημμα «χρηματοδότηση, και άρα λειτουργία, ή κλείσιμο» έχουν και οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών εάν δεν προχωρήσουν τις διαδικασίες αξιολόγησής τους.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στα επεισόδια που σημειώνονται από ομάδες φοιτητών κάθε φορά που γίνονται προσπάθειες να εφαρμοστεί ο νόμος – πλαίσιο και των κινδύνων να μην γίνουν οι προσεχείς πρυτανικές εκλογές. «Η αυτονομία έχει αυξήσει την ευθύνη των Πανεπιστημίων. Τα θεσμικά εργαλεία τα έχουν… Πιστεύουμε ότι το ταγκό θέλει δύο…», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ως προς το εξεταστικό σύστημα ανέφερε ότι πρόθεση είναι να εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι στα ΑΕΙ ενώ ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί Επιτροπή Σοφών για να μελετήσει τα αναλυτικά προγράμματα στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Τέλος, μια υδρόγειος σφαίρα, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ένας άνθρωπος, είναι το λογότυπο του υπουργείου Παιδείας που παρουσίασε επισήμως χθες ο κ. Στυλιανίδης με μότο: «Ολα είναι θέμα Παιδείας».

Ζητούν παράταση

Παράταση έως τον Σεπτέμβριο στο χρόνο κατάρτισης του σχεδίου 4ετούς προγραμματισμού ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων της χώρας. Κάτι που θα διευκολύνει την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα πυροδοτηθεί άσχημα το κλίμα από αντιδράσεις φοιτητών. «Είμαι υπέρ του στρατηγικού σχεδιασμού. Ομως δεν πρέπει να βιαστούμε, διότι τα ιδρύματα δεν έχουν την τεχνογνωσία, ενώ η διαδικασία είναι επίπονη αφού για την κατάρτιση σχεδιασμού ιδρύματος πρέπει προηγουμένως όλες οι σχολές να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Θεωρώ ότι πρέπει να παραταθεί η προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, απηχώντας και τις προτάσεις των άλλων δύο μεγάλων ιδρυμάτων – της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή