«Εβδομάδα δράσης κατά του λιθάνθρακα»

«Εβδομάδα δράσης κατά του λιθάνθρακα»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σύνθημα «Οχι στον λιθάνθρακα, ναι στη ζωή» τοπικές κινήσεις και δήμοι από τις περιοχές που σχεδιάζεται εγκατάσταση ρυπογόνων ενεργειακών μονάδων, πραγματοποιούν «Εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα» (12-18 Μαΐου).

Η ιστοσελίδα της ΡΑΕ

«Παίρνουμε θάρρος από τις αντιδράσεις, που υποχρέωσαν τη ΔΕΗ να ακυρώσει τα σχέδια για εργοστάσιο λιθάνθρακα στην Καβάλα ή στον Αλμυρό. Αλλά δεν εφησυχάζουμε, καθώς υπάρχουν σχέδια για άλλες πέντε μονάδες: Σε Μαντούδι, Αντίκυρα και Αστακό από ιδιώτες και σε Λάρυμνα και Αλιβέρι από τη ΔΕΗ», τόνισε ο κ. Τάσος Κεφαλάς, από τους «Πολίτες κατά του λιθάνθρακα», κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Μαντούδι και Αντίκυρα έχουν πάρει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (με ημερομηνία 5 Μαΐου) θετικής γνωμοδότησης για το Αλιβέρι, χωρίς όμως να αναγράφεται αριθμός απόφασης ή να έχει γνωστοποιηθεί η αίτηση της ΔΕΗ.

Συλλαλητήρια

Ο δρόμος για τον λιθάνθρακα δεν είναι όμως ομαλός. Οπως είπε ο κ. Κώστας Χαϊνάς από τους Ενεργούς Πολίτες της Εύβοιας, «η πάνδημη αντίδραση των κατοίκων υποχρέωσε το υπουργείο Ανάπτυξης να στείλει πίσω στη ΡΑΕ, για επανεξέταση, το φάκελο της επένδυσης στο Μαντούδι». «Ο λιθάνθρακας είναι ρυπογόνος, εκπέμπει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου και υπονομεύει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, από το WWF. Η «εβδομάδα δράσης» περιλαμβάνει ενημερώσεις, συλλογή υπογραφών (http://www.gopetition.com/online/19116.html), αλλά και συλλαλητήρια, όπως στη Λιβαδειά, την Παρασκευή 16/5 και στον Αστακό, το Σάββατο 17/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή