Νομπέλ Ειρήνης σε δύο Ελληνες επιστήμονες

Νομπέλ Ειρήνης σε δύο Ελληνες επιστήμονες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χρήστος Ζερεφός εδώ και δέκα ημέρες αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα. Σπάει το κεφάλι του, αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει πού να κρεμάσει το… Νομπέλ του! Δεν είναι αστείο. Ο άξιος επιστήμονας, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και ο έγκριτος συνάδελφος και φίλος του, καθηγητής στο ΑΠΘ, κ. Αλκιβιάδης Μπάης, είναι εδώ και λίγες ημέρες κάτοχοι του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης, οι δύο πρώτοι Ελληνες στους οποίους έχει απονεμηθεί ποτέ η ύψιστη αυτή διάκριση.

Τι κι αν το βραβείο το «μοιράζονται» με άλλους 45 διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο! Η τιμή, όπως λέει στην «Κ» ο κ. Ζερεφός, είναι τεράστια και ιδού πώς προέκυψε: ως γνωστόν, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών βραβεύθηκε μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, με το Νομπέλ Ειρήνης 2007. Δικαίως, ο πρόεδρος του IPCC δρ Ρ. Πασαούρι αποφάσισε να «διανείμει» τη διάκριση στους επιστήμονες που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον οδήγησαν στην απονομή του βραβείου στην Επιτροπή (τα πορίσματα της οποίας -θυμίζεται- έδειξαν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πλέον αποτελούν παγκοσμίως τον βασικό δείκτη για την χάραξη της πολιτικής για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών).

«Μου έκαναν την τιμή να με συγκαταλέξουν στους τιμώμενους και προ δέκα ημερών έφθασε στο σπίτι μου το Δίπλωμα Συμμετοχής στο Νομπέλ Ειρήνης 2007», λέει ο κ. Ζερεφός, επιστημονικές εργασίες του οποίου έχουν συμπεριληφθεί σε όλες τις εκθέσεις του IPCC. «Η χαρά μου είναι διπλή γιατί ένας πολύ στενός μου συνεργάτης και ο «διάδοχός» μου στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας Αλκιβιάδης Μπάης βραβεύεται μαζί μου», συμπληρώνει. «Είναι κι εκείνος βαθιά συγκινημένος, αλλά πολύ σεμνός για να ανακοινώσει τη διάκρισή του. Οπως και να το κάνουμε όμως είναι μια δικαίωση, ιδίως για την Ελλάδα που έχει μια… κακοδαιμονία με τα ζητήματα του περιβάλλοντος».

Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες έγιναν ειδικές εκδηλώσεις για την ανακοίνωση της απονομής του βραβείου Νομπέλ (έστω και ενός… ποσοστού αυτού) στους επιστήμονες που επέλεξε η IPCC. Εδώ παρολίγον να μην το μάθουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή