Ερχονται Σορβόννη και Τζονς Χόπκινς

Ερχονται Σορβόννη και Τζονς Χόπκινς

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η τριτοβάθμια εκπαίδευση συνταράσσεται από συνεχείς εκδηλώσεις βίας, με μειοψηφίες να επιχειρούν να ακυρώσουν ένα νόμο του κράτους που διέπει τη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων, κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού λένε «ναι» σε συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ. Η γαλλική Σορβόννη και η αμερικανική ιατρική σχολή Τζονς Χόπκινς έστησαν ήδη γέφυρες συνεργασίας με ελληνικά ιδρύματα, με τα οποία εξετάζουν τη συνδιοργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Το 2009 πρόκειται να ξεκινήσει το πρώτο κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σορβόννης και Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στον «προθάλαμο» κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων βρίσκονται το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το έδαφος για συνεργασίες ήταν γόνιμο από καιρό – ήδη λαμβάνουν χώρα συνεργασίες ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο με ιδρύματα άλλων χωρών. Παρά τα όποια προβλήματα (κυρίως σε επίπεδο κονδυλίων και υποδομών), τα ελληνικά ΑΕΙ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σε 19 μεταπτυχιακά προγράμματα και σε 15 διδακτορικά. Παράλληλα, τα ΤΕΙ έχουν αναπτύξει 25 κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με ξένα ιδρύματα. Τα περισσότερα προγράμματα λειτουργούν με ευρωπαϊκά κονδύλια, ωστόσο ώθηση αναμένεται να δώσει το νέο πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή