Ecole Doctorale ανοιχτή σε όλα τα Βαλκάνια…

Ecole Doctorale ανοιχτή σε όλα τα Βαλκάνια…

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναμένεται να προχωρήσουμε από τον Σεπτέμβριο του 2009 στο πρώτο κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με το Paris I της Σορβόννης με θέμα το Δημόσιο Δίκαιο των Επιχειρήσεων» τονίζει στην «Κ» ο αναπληρωτής πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. «Υπήρχε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το γαλλικό πανεπιστήμιο, το οποίο εκμεταλλευτήκαμε. Στο κοινό μεταπτυχιακό θα διδάσκουν Ελληνες και Γάλλοι καθηγητές. Ηδη το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από τη Σορβόννη και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί από τη Νομική Αθηνών. Εχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε και νέα προγράμματα σε τακτά διαστήματα – μέσα σε ένα με δύο χρόνια. Στόχος μας είναι να κάνουμε μία Ecole Doctorale ανοιχτή σε όλα τα Βαλκάνια. Τα μαθήματα θα είναι στα γαλλικά, αλλά σχεδιάζουμε να προσφέρονται και αγγλόφωνα μαθήματα. Θα υπάρχουν δίδακτρα, το ύψος των οποίων θα είναι τέτοιο ώστε να μπορούν να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα» προσθέτει στην «Κ» ο κ. Φορτσάκης, δίνοντας το περίγραμμα του εγχειρήματος.

Η Γαλλία εμφανίζεται να έχει μια προνομιακή σχέση με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αφού από τις υπάρχουσες συνεργασίες, οι 17 είναι με γαλλικά ιδρύματα. Μεταξύ αυτών, η συνεργασία του ΕΜΠ με την Ecole Nationale des Pontes et Chaussees και της Ecole Nationale Superieure des Mines de Paris με το ΑΠΘ. Ακολουθούν 5 συνεργασίες με βρετανικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Imperial College με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ταυτόχρονα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι γίνονται ήδη συνομιλίες μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και King’s College του Λονδίνου, για τη διερεύνηση μελλοντικής συνεργασίας.

Το αμερικανικό Τζονς Χόπκινς

Τον δρόμο για ιστορική συνεργασία στο πεδίο της Ιατρικής με το διάσημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς άνοιξαν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρος Κουμπιάς, στις 11 Απριλίου του 2008 τα δύο ιδρύματα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών. Η αναφορά στο μνημόνιο περί «πρωτοβουλίας για ανάπτυξη κοινής έρευνας» θεωρείται η πλατφόρμα για την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννης Παλλήκαρης ανέφερε στην «Κ» ότι «με το Χόπκινς έχουμε ήδη αναπτύξει μία συνεργασία η οποία είναι προοίμιο της οργάνωσης κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων». Γνώστες της κοινότητας των αμερικανικών πανεπιστημίων τόνισαν στην «Κ» ότι μεταξύ των στόχων του φημισμένου αμερικανικού ιδρύματος είναι να προωθήσει τη διεθνή του δραστηριότητα με ανάπτυξη συνεργασιών, όπου υπάρχει στέρεο ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει η ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ, πολλά μέλη της οποίας είναι πρόθυμα να στηρίξουν τέτοιες συνεργασίες.

Οι Ελληνες καθηγητές

Ενα άλλο, ανεκμετάλλευτο εν πολλοίς, κεφάλαιο είναι οι Ελληνες καθηγητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό. «Οι συνεργασίες αυτού του είδους ξεκινούν σε προσωπικό επίπεδο. Το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει μια διδακτορική διατριβή με συνεπίβλεψη από καθηγητές δύο ιδρυμάτων και μετά η οργάνωση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος» προσθέτει ο κ. Παλλήκαρης. «Υπάρχουν καθηγητές από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια που αναζητούν αυτά τα… παράθυρα στον κόσμο για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να παρουσιάσουν το έργο του πανεπιστημίου» προσθέτει ο κ. Κουμπιάς.

Οι παραπάνω είναι μόνο ορισμένες από τις περιπτώσεις που σταχυολογήθηκαν. Αποδεικνύουν, όμως, ότι υπάρχει στην Ελλάδα ισχυρό ρεύμα πανεπιστημιακών που παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, αγωνιά για το μέλλον της Παιδείας και προκρίνει την εξωστρέφεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή