Αιφνίδια τροπή στην υπόθεση Αναστασιάδη

Αιφνίδια τροπή στην υπόθεση Αναστασιάδη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή που ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην εξέλιξη της ανάκρισης, έλαβε χθες η υπόθεση εκβίασης σε βάρος του πρώην γ.γ. του υπουργείου Χρ. Ζαχόπουλου, καθώς ο κ. Θέμος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κακουργηματική κατηγορία, αντί της προγραμματισμένης απολογίας ζήτησε την εξαίρεση του ανακριτή για λόγους μεροληψίας.

Η αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο κ. Αναστασιάδης σε βάρος του 2ου ειδικού ανακριτή Δ. Οικονόμου θα εξετασθεί πιθανότατα εντός της ημέρας από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Εφόσον αυτή γίνει δεκτή, τότε τη θέση του κ. Οικονόμου θα λάβει έτερος ανακριτής, ο οποίος πριν λάβει τελικώς απολογία από τον κ. Αναστασιάδη θα πρέπει να ενημερωθεί επί της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Δικαστικοί κύκλοι, μιλώντας στην «Κ», έκριναν ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να κάνει δεκτή την αίτηση εξαίρεσης του κ. Οικονόμου, ο οποίος φαίνεται ότι σε κρίσιμη στιγμή έχασε την «ολύμπια» ψυχραιμία που τον διέκρινε καθ’ όλη την ανακριτική διαδικασία. Ετεροι δικαστικοί κύκλοι, ωστόσο, έκαναν λόγο για μεθόδευση από πλευράς του κ. Αναστασιάδη και τον συνηγόρων του προκειμένου να αντικατασταθεί ο κ. Οικονόμου.

Περί τις 10 χθες το πρωί ο κ. Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ. Δ. Τσοβόλα και Αλ. Κατσαντώνη, διέβη το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου προκειμένου να απολογηθεί. Στο απολογητικό υπόμνημα έκτασης 100 σελίδων που επρόκειτο να καταθέσει στον ανακριτή, ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να αντικρούσει τα όσα του αποδίδονται, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη με στόχο τον ίδιο και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Ως «ενορχηστρωτή» της επίθεσης σε βάρος του ο κ. Αναστασιάδης υποδεικνύει, κατά πληροφορίες, τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης κ. Θ. Ρουσόπουλο και ως «εκτελεστικό όργανο», έναντι «μεγάλου οικονομικού οφέλους», τον πρώην φίλο και συνεκδότη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Η απολογία του κ. Αναστασιάδη αναμενόταν πολύωρη, ωστόσο, λίγο μετά την είσοδό του στο γραφείο του ανακριτή, εξήλθε γνωστοποιώντας ότι ζήτησε την εξαίρεση του δικαστικού λειτουργού. Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στη σχετική αίτηση, όταν ο κ. Δημ. Τσοβόλας ζήτησε να του γνωστοποιηθεί το πόρισμα της ΥπΕΕ για το ποσό των 5 εκατ. ευρώ το οποίο βάσει του κατηγορητηρίου συνδέεται με την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο κ. Οικονόμου του απάντησε ότι «δεν του χρειάζεται γιατί εκείνος έχει ελέγξει τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις και έχει σχηματίσει την πεποίθηση ότι δεν δικαιούμαι (σ.σ.: ο κατηγορούμενος) να έχω ούτε ένα ευρώ». Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην αίτηση, ο ειδικός ανακριτής επανέλαβε δύο φορές την εν λόγω φράση, ενώ αμέσως μετά απαντώντας σε ερώτηση του έτερου συνηγόρου υπεράσπισης κ. Κατσαντώνη αντέτεινε ότι «δεν του χρειάζεται πόρισμα γιατί έχει σχηματίσει ο ίδιος πεποίθηση».

Σε δήλωσή του ο κ. Τσοβόλας έκανε λόγο για «παράνομη διαδικασία», ενώ επετέθη κατά του ανακριτή λέγοντας ότι «δεν είναι δείγμα ανακριτή που θέλει, όπως έχει καθήκον, να βρει την αλήθεια αλλά έχει φτιάξει ένα κατηγορητήριο που δεν στηρίζεται πουθενά». Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για προαναγγελία της απόφασης του ανακριτή «από αρμόδιους υπουργούς». «Εμπνευστές της δίωξης είναι επίορκοι πολιτικοί και εκτελεστής έναντι μεγάλου οικονομικού οφέλους ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή