Σε πολλές περιοχές ο δρόμος θα ανοίξει με τη βοήθεια των… ΜΑΤ

Σε πολλές περιοχές ο δρόμος θα ανοίξει με τη βοήθεια των… ΜΑΤ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλές περιοχές όπου πρόκειται να κατασκευαστούν ΧΥΤΑ στη χώρα παραμένει σε εκκρεμότητα η κοινωνική συναίνεση για το εγχείρημα. Με απλά λόγια η χωροθέτηση έχει γίνει παρά τις διαφωνίες των δήμων και των κοινοτήτων που θα υποδεχτούν το έργο.

Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις δυστυχώς είναι τα… ΜΑΤ και ο αγώνας στήθος με στήθος. Η αρχή έγινε στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, όπου την εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου την ανέλαβαν οι αστυνομικοί. Το ιδιο ακριβώς αναμένεται να συμβεί και στην Αττική, όπου οι κάτοικοι της Κερατέας και του Γραμματικού έχουν «υποσχεθεί» στις αρχές… θερμή υποδοχή. Η αντίθεση με τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ στις περιοχές αυτές κρατάει πολλά χρόνια. Οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν απέδωσαν και όπως όλα δείχνουν ο δρόμος θα ανοίξει με την αρωγή της αστυνομίας.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Αετοράχη Ιωαννίνων, όπου ο ΧΥΤΑ μοιάζει με κόκκινο πανί. Ακόμη και η Εκκλησία έχει ταχθεί στο πλευρό των κατοίκων. Στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας η ρήξη τοπικών κοινωνιών – περιφέρειας έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι εργασίες να ξεκινούν και να διακόπτονται συνεχώς.

Επιστήμονες και ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσε να εφαρμοστεί μία άλλη μέθοδος προσέγγισης των οπικών κοινωνιών προκειμένου να μην παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα που ματαιώνουν έργα χρήσιμα (και σε πολλές περιπτώσεις άκρως απαραίτητα) για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή