«Εσπασε» η σιωπή της κατάθλιψης

«Εσπασε» η σιωπή της κατάθλιψης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μαύρο σκυλί. Ενας πιστός «σύντροφος» που σ’ ακολουθεί πάντα και παντού – όσο «καλά» κι αν αισθάνεσαι, κοιτάς πίσω σου και είναι εκεί. Από τότε που ο Ουίνστον Τσώρτσιλ χρησιμοποίησε αυτή τη μεταφορά για να περιγράψει τον δικό του αγώνα με την κατάθλιψη, η έρευνα γύρω από την ασθένεια έχει κάνει άλματα. Η κατάθλιψη, ωστόσο, συνεχίζει να βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ η άγνοια γύρω από τις ψυχικές ασθένειες αποτρέπει την μεγάλη πλειοψηφία από το να αναζητήσουν θεραπεία.

Το μέγεθος του προβλήματος και η αγωνιώδης ανάγκη για ενημέρωση των Ελλήνων αποτυπώθηκαν ολοκάθαρα στον πρώτο κιόλας μήνα λειτουργίας της Γραμμής Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «αντι-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Από τις 12 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου 2008, 391 άνθρωποι κάλεσαν στο 210-65.15.600, για να μιλήσουν με τους ψυχολόγους που στελεχώνουν τη Γραμμή. Το 34,8% από αυτούς, δεν είχαν απευθυνθεί ποτέ σε ειδικό για το πρόβλημα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν.

Το γεγονός πάντως ότι οι συνομιλίες είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές (αλλά και το επιτυχημένο τηλεοπτικό σποτ με το Λάκη Λαζόπουλο να παροτρύνει «βγάλτο από μέσα σου») λειτούργησε απελευθερωτικά για εκατοντάδες Ελληνες, πολλοί από τους οποίους για πολλά χρόνια πάλευαν μόνοι τους με το «μαύρο σκυλί». «Δεν σας βλέπω και γι’ αυτό μπορώ να μιλάω πιο ανοιχτά και σας λέω πράγματα που δεν έχω συζητήσει με άλλον», είπε χαρακτηριστικά μια γυναίκα στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. «Φοβάμαι να πάω σε ψυχίατρο», ομολόγησε κάποιος άλλος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων απευθύνθηκαν στη Γραμμή ήταν γυναίκες (69%), ηλικίας 31 έως 45 ετών (42,6%), Αθηναίοι (72,9%), άγαμοι (44,8%) και άτομα που είχαν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση (47,9%). Μολονότι οι περισσότεροι τηλεφώνησαν για προσωπικό τους θέμα, ένα 16% των κλήσεων πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό άλλων. Ηταν κυρίως από γυναίκες που καλούσαν για τα παιδιά ή το σύντροφό τους. «Ανησυχώ για το γιο μου. Εχει κλειστεί στον εαυτό του. Δεν έχει φίλους, δεν θέλει να πάει σε δουλειά. Κλείνεται στο δωμάτιό του και κλαίει. Δεν έχουμε πάει σε γιατρό. Ο άνδρας μου λέει ότι είναι ντροπή», είπε μια μητέρα. Το 58,9% όσων ανέφεραν πρόβλημα ψυχικής υγείας είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, ο ένας στους πέντε είχε ακολουθήσει την αγωγή που του είχε συστήσει παθολόγος και όχι ψυχίατρος. Το 30,6%, άλλωστε, αυτών διέκοψαν τα φάρμακα χωρίς τη σύσταση του γιατρού τους. Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις στις οποίες οι καλούντες ανέφεραν τάσεις αυτοκτονίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή