Εκκλησιαστικοί ελιγμοί σε πολιτικό παιχνίδι

Εκκλησιαστικοί ελιγμοί σε πολιτικό παιχνίδι

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ελπίδα πως οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Πατριαρχείου Μόσχας δεν θα χαθούν στους αχανείς λαβυρίνθους της Μονής της Λαύρας στο Κίεβο, λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση 1.020 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων. Δυστυχώς, η πορεία προς το λαμπρό αυτό γεγονός δεν θυμίζει σε τίποτα τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της Ορθοδοξίας, όπως είναι η αγάπη, η πνευματική και ψυχική ειρήνη. Αντίθετα, οι ίντριγκες και οι ραδιουργίες φαίνεται πως ξεπέρασαν κατά πολύ τις αντίστοιχες της βυζαντινής περιόδου.

Το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του Πατριαρχείου Μόσχας είναι ιδιαίτερα βαρύ, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να αποτελεί «κόκκινο πανί» στα μάτια της Ρωσικής Εκκλησίας. Αξιόπιστοι κύκλοι του Πατριαρχείου Μόσχας με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», υποστήριζαν πως με την «παράνομη» παρουσία του στις εκδηλώσεις στο Κίεβο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης βοηθάει το σχέδιο που από κοινού έχουν θέσει οι ΗΠΑ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο για την αποκοπή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας. Αν αυτό συμβεί τότε θα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος του στόχου, με αποτέλεσμα στη συνέχεια ο δρόμος για το οριστικό ξερίζωμα κάθε πνευματικής και πολιτιστικής σχέσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας να ανοίξει διάπλατα.

Σε σκληρή γλώσσα

Με τη σκληρή λέξη «παράνομη», η Ρωσική Εκκλησία υποστηρίζει πως η παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στο Κίεβο δεν πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Πατριαρχείου Μόσχας στο οποίο υπάγεται η επίσημη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε καν από τον Μητροπολίτη της, κ. Βλαδίμηρο, αλλά από τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιούσενκο και αναρωτιέται πώς θα φαινόταν στον Οικουμενικό Πατριάρχη αν ο κ. Αλέξιος επισκεπτόταν το Αγιον Ορος ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού και όχι δική του.

Σαν απόδειξη πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο προετοίμαζε, με αφορμή τους εορτασμούς στο Κίεβο, να προχωρήσει στην ενδυνάμωση των δύο σχισματικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος στην επιστολή του προς τους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους, με την οποία τους ζητούσε να μην παρευρεθούν στους εορτασμούς, αποκαλύπτει πως στις 14 Ιουλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχτηκε στο γραφείο του σχισματικούς Ουκρανούς ιερείς καθώς και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Γιούσενκο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η συνάντηση αυτή δεν ήταν η πρώτη ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά η πολλοστή. Στην υπενθύμιση ωστόσο της «Κ», πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει δεσμευτεί πως δεν θα λάβουν μέρος στις λειτουργίες ιερείς από τις δύο σχισματικές Εκκλησίες, η ίδια προσκείμενη στον κ. Αλέξιο πηγή τόνιζε πως σε συζητήσεις που έγιναν με μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου για το αν θα αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία σε ενδεχόμενη εμφάνιση των σχισματικών στον ναό, η απάντηση που έλαβαν ήταν «όχι, αρκεί να μη λειτουργήσουν».

Από το Κίεβο, πηγές προσκείμενες στο Μητροπολίτη κ. Βλαδίμηρο, υποστήριζαν πως «πιστεύουμε ότι ο κ. Βαρθολομαίος δεν θα έχει την παραμικρή συνάντηση με τους δύο σχισματικούς μητροπολίτες, Μεθόδιο και Φιλάρετο», υπενθύμισε ωστόσο με νόημα πως στην οργάνωση των εκδηλώσεων εκτός από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει βάλει «χέρι» και το γραφείο του προέδρου Γιούσενκο, γεγονός που μπορεί να επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Το ρωσικό υπ. Εξωτερικών

Ανώτατοι διπλωμάτες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ερμηνεύοντας τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και εκείνη του κ. Γιούσενκο, τόνιζαν πως «η προσήλωση του κ. Βαρθολομαίου στα σχέδια των ΗΠΑ ερμηνεύεται και δικαιολογείται λόγω των καθημερινών και σκληρών πιέσεων που δέχεται τόσο το Πατριαρχείο, όσο και ο ίδιος προσωπικά από την Τουρκία, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τη μοναδική μεγάλη ασπίδα απέναντι σε αυτές. Αντίθετα, για τον Ουκρανό πρόεδρο οι κατηγορίες των ιδίων κύκλων επισημαίνουν πως το πόσο προσκολλημένος και εγκλωβισμένος στις ΗΠΑ είναι, αποδεικνύεται από το γεγονός πως στις ουκρανικές τράπεζες δεν έχει καταθέσει ούτε μία γκρίβνα, με όλα του τα χρήματα να βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες.

Ενδεικτικό του πόσο αποφασισμένος είναι ο Γιούσενκο αποτελεί το γεγονός πως την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε πως θα κατατεθεί νόμος στη Ράντα με τον οποίο θα επισφραγίζεται η απόφαση της Ουκρανίας σύμφωνα με την οποία ο ρωσικός στόλος οφείλει να αποχωρήσει από τη Σεβαστούπολη το 2017! Μια δήλωση που ρίχνει λάδι στη φωτιά σε μια πολύ ευαίσθητη, διπλωματικά, στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή