Καφές, τσάι, ασπίδα κατά εγκεφαλικού

Καφές, τσάι, ασπίδα κατά εγκεφαλικού

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντρες οι οποίοι καπνίζουν κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από φράξιμο αρτηριών, αν καταναλώνουν καθημερινά καφέ ή τσάι, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

«Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή αυτά τα ποτά-αφεψήματα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες», εξηγούν στο περιοδικό Stroke η Dr Susanna C. Larsson και οι συνεργάτες της του Ινστιτούτου Karolinska, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Η ομάδα της Larsson εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και κινδύνων διαφορετικών τύπων εγκεφαλικών επεισοδίων -όπως εγκεφαλικής αιμορραγίας και υπαραχνοειδούς αιμορραγίας που αμφότερες είναι εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία προκαλούνται από αιμορραγία στον εγκέφαλο και εγκεφαλικό φραγμό- τον συνηθέστερο τύπο εγκεφαλικού που προκαλείται εξαιτίας απόφραξης της αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο. Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού προκαλείται συχνά εξαιτίας της σκλήρυνσης των αρτηριών (αθηροσκλήρωσης).

Μεγάλη μελέτη

Η μελέτη συμπεριέλαβε 26.556 ενήλικες άρρενες Φινλανδούς καπνιστές, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεγάλη μελέτη πρόληψης καρκίνου, η οποία παρέσχε πληροφορίες διατροφής συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού. Ουδείς από τους άνδρες είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου στην έναρξη. Κατά τη διάρκεια των 13,6 ετών παρακολούθησης, υπήρξαν 2.702 εγκεφαλικοί φραγμοί, 383 ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες, 196 υπαραχνοειδείς αιμορραγίες και 84 απροσδιόριστα εγκεφαλικά επεισόδια.

Αφού έλαβαν υπόψη την ηλικία και την παρουσία παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες, οι οποίοι έπιναν 8 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως, είχαν 23% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού φραγμού παρά αυτοί, οι οποίοι έπιναν λιγότερα από 2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως. Αντρες οι οποίοι έπιναν 2 ή περισσότερα φλιτζάνια τσαγιού ημερησίως είχαν 21% μικρότερο κίνδυνο γι’ αυτού του τύπου το εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους άνδρες, οι οποίοι δεν έπιναν τσάι. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ-τσαγιού και ενδοεγκεφαλικού ή υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.

Τα αποτελέσματα αυτά συμπεραίνουν οι ερευνητές «δείχνουν ότι μεγάλη κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού φραγμού μεταξύ ανδρών, ανεξαρτήτως γνωστών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου».

«Ωφέλιμες επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού σε σχέση με τον κίνδυνο εγκεφαλικού φραγμού είναι βιολογικώς πειστικές, επειδή ο καφές και το τσάι περιέχουν φαινολικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να εμποδίσουν την αθηροσκλήρωση», επισημαίνουν η Larsson και οι συνεργάτες της. Πιστεύουν ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε γυναίκες και σε μη καπνιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή