ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Θάνατος» η πρόωρη σύνταξη

Ατομα, τα οποία προσβλέπουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση, ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφθούν τα σχέδιά τους, αφού σύμφωνα με νέα ελληνική έρευνα φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ συνταξιοδότησης και θνητότητας φαινομενικώς υγιών ατόμων. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 16.000 Ελληνες ενήλικες, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που έπαψαν να απασχολούνται είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν κατά την περίοδο διάρκειας της μελέτης, παρά οι αντίστοιχοι συνομήλικοί τους, οι οποίοι εργάζονταν ακόμα.

Ολοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι βρίσκονταν σε ηλικίες έως 80 ετών, ήταν φαινομενικά υγιείς όταν ενεγράφησαν στην εν λόγω μελέτη. Ουδείς είχε διαγνωσθεί με κάποια σοβαρή πάθηση, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη ή καρκίνο αλλά οι ερευνητές εκτίμησαν ότι πιθανόν τα «παρεπόμενα» από τη συνταξιοδότηση αυτή καθαυτή -όπως π.χ. η μείωση εισοδήματος, η αλλαγή στις συνήθειες της ζωής κ.ά.- να συνέβαλαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, στον πρώιμο θάνατο. Τις ανακοινώσεις αυτές έκαναν οι ερευνητές της υπό τη διεύθυνση της δρος Χριστίνας Μπάμια ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 16.827 ενήλικες -7.119 από αυτούς ήταν άνδρες και 5.834 ήταν γυναίκες- που παρακολουθήθηκαν επί 7,7 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, 619 συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν τη ζωή τους. Από αυτούς, 404 θανάτοι μετρήθηκαν μεταξύ των 3.874 ατόμων που είχαν σταματήσει να εργάζονται και 215 θάνατοι μεταξύ των 12.953, οι οποίοι εργάζονταν κατά την εγγραφή τους στη μελέτη. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε στις ομάδες όλων των ηλικιών. Για παράδειγμα, μεταξύ ανδρών, οι οποίοι ήταν μικρότεροι των 55 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, 9% των συνταξιοδοτηθέντων αποβίωσαν συγκριτικώς προς περίπου 1% εκείνων οι οποίοι εργάζονταν ακόμα. Η διαφορά μειώθηκε, αλλά παρέμεινε αισθητή στους πιο ηλικιωμένους άνδρες.

Μεταξύ ατόμων οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν στην αρχή της μελέτης, η ομάδα της δρος Μπάμια βρήκε ότι κάθε πενταετία παράτασης της εργασίας συσχετίστηκε με ένα 10% μικρότερο κίνδυνο θνητότητας.

«Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, η εκπαίδευσή τους, οι συνήθειες καπνίσματος, το βάρος τους, η κατάσταση συνταξιοδότησης αναδεικνυόταν ο παράγοντας υψηλότερου κινδύνου για θνητότητα απ’ όλες τις αιτίες και ιδιαιτέρως από νόσους του κυκλοφορικού συστήματος για φαινομενικώς υγιή άτομα», γράφουν η δρ Μπάμια και οι συνεργάτες της. Για πολλά άτομα, επισημαίνεται, η πρόωρη συνταξιοδότηση θα μπορούσε να φέρει ζωή υψηλότερης ποιότητας. Ωστόσο θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές επιδράσεις, όπως οικονομικά προβλήματα, περιορισμό υγιεινών συνηθειών, όπως εκγύμναση ή ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες, που επηρεάζουν την υγεία.