Με «μανδύα» τουρίστα οι διακινητές ναρκωτικών

Με «μανδύα» τουρίστα οι διακινητές ναρκωτικών

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 4 Ιουλίου, το λευκό φέρι μποτ «Erturk 1» της εταιρείας «Εrturk lines», με δυνατότητα μεταφοράς περιορισμένου αριθμού αυτοκινήτων, κατέπλεε στη Χίο, έπειτα από ταξίδι 40 λεπτών, από το λιμάνι Τσεσμέ της Τουρκίας. Ανάμεσα στους επιβάτες του γερασμένου πλοίου βρισκόταν παρέα τεσσάρων Ούγγρων, που είχαν μεταβεί οδικώς στο Τσεσμέ από το βιομηχανικό λιμάνι του Αλί Αγά με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο μάρκας FIAT Ducato. Η ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούν αποκαλύπτει πρακτικές του καρτέλ της ηρωίνης για τη μεταφορά των ναρκωτικών στην αγορά της Ευρώπης.

Ο 56χρονος Sari Laszlo Csaba από την πόλη Fuzesab, ο 68χρονος Palos Laszlo Pal από το Eger της Ουγγαρίας, η 55χρονη Vermesne BaJudit Agnes από τη Βουδαπέστη και το 11χρονο κοριτσάκι, εγγονή του 68χρονου Palos, έμοιαζαν με μια τυπική παρέα τουριστών. Ηταν εξοπλισμένοι με φωτογραφικές μηχανές και είδη παραλίας, όπως το σύνολο των επιβατών του «Erturk 1». Ο 56χρονος Sari Laszlo Csaba κατείχε επιπλέον δύο διαβατήρια (με κωδικούς ΖΝ011273 και ΒΑ7046459), ενώ το τροχόσπιτο με αριθμό κυκλοφορίας ΚΧΜ 186 είχε νοικιαστεί από τη Βουδαπέστη στο όνομα του 68χρονου Palos Laszlo, για το διάστημα από 24 Ιουνίου έως 30 Ιουλίου.

Πρόσθετη κατασκευή

Η πρώτη αποκάλυψη έγινε στις 8.30 το βράδυ της 4ης Ιουλίου, λίγα λεπτά αφότου οι τέσσερις Ούγγροι πάτησαν το πόδι τους στο τελωνείο του νησιού (διαδικασία υποχρεωτική για τους προερχόμενους από τη γειτονική Τουρκία επιβάτες). Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος του τελωνείου Χίου πλησίασε το λευκό FIAT και υπέδειξε τεχνητή πρόσθετη κατασκευή στο κάτω μέρος του οχήματος. Εντοπίστηκαν εκεί 40,080 κιλά ηρωίνης, συσκευασμένα σε 78 συνολικά δέματα. Οι τρεις ενήλικοι συνελήφθησαν. Κρατήθηκαν στο σημείο μέχρις ότου συνταχθεί η δικογραφία και με εντολή εισαγγελέα προφυλακίστηκαν. Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στις φυλακές Χίου, όπου εξακολουθούν να κρατούνται, η 55χρονη στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ το 11χρονο κορίτσι κατόπιν εισαγγελικής εντολής παραδόθηκε στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Παραμένει άγνωστο εάν πράγματι έχει συγγενική σχέση με τον 68χρονο, όπως ο ίδιος υποστήριξε.

Ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των συλληφθέντων (κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες) κατασχέθηκαν και εστάλησαν στη διεύθυνση ψηφιακών πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ για διάστημα δέκα ημερών το τροχόσπιτο παρέμεινε ακινητοποιημένο σε υπαίθριο χώρο του τελωνείου. Τόσο χρόνο υποστηρίζουν ότι χρειάστηκαν οι τελωνειακές αρχές για να ολοκληρώσουν την προανάκριση και να βρουν ιδιοκτήτη συνεργείου πρόθυμο να κόψει κυριολεκτικά σε κομμάτια το τροχόσπιτο.

Σε μικρές συσκευασίες

Οταν αυτό συνέβη, στις 15 Ιουλίου (η διαδικασία διήρκεσε περίπου 8 ώρες), σε ειδική κρύπτη του βαν, κάτω ακριβώς από την ντουζιέρα, εντοπίστηκαν οι υπόλοιπες προμήθειες των Ούγγρων: περισσότερα από 90 κιλά ηρωίνη, χωρισμένα σε πολλές, μικρές συσκευασίες. Η συνολική ποσότητα που αποπειράθηκαν να εισάγουν στη χώρα άγγιζε πλέον τα 142 κιλά ηρωίνη. Η προϊσταμένη του τελωνείου, κ. Κική Βερβερίδου, είχε από την πρώτη στιγμή εκφράσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο του αυτοκινούμενου FIAT, όπως και έκανε. Ρόλο στις εξελίξεις όμως διεκδικεί και Ελληνοαμερικανός τρόφιμος των φυλακών Χίου, κρατούμενος για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Οπως ισχυρίζεται, έγινε μάρτυρας συζήτησης μεταξύ των δύο Ούγγρων, μέσα στη φυλακή, αποσπώντας την πληροφορία ότι στο τροχόσπιτο υπήρχαν ακόμα 90 και πλέον κιλά ηρωίνης… Ο Ελληνοαμερικανός ειδοποίησε τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών και πλέον ζητεί ευνοϊκότερη μεταχείριση από τη δικαιοσύνη, όπως προβλέπουν διατάξεις του νόμου.

Εκατόν σαράντα δύο κιλά ηρωίνης είναι μεγάλη ποσότητα. Τουλάχιστον για το τελωνείο ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού, που δεν θέλει να χάσει από τα χέρια του μια υπόθεση που το ίδιο έφερε στο φως. Η παρέμβαση της Δίωξης Ναρκωτικών λοιπόν προκάλεσε σχεδόν θερμό επεισόδιο στο νησί. Ενδεικτική είναι η δήλωση της προϊσταμένης του τελωνείου, κ. Κικής Βερβερίδου, η οποία αναφερόμενη στους αστυνομικούς υποστήριξε ότι «έδειξαν πόσο μικρόψυχοι είναι μπροστά στο μεγαλείο του τελωνείου Χίου»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή