Σταυροδρόμια, oι χώρες του Βόρειου Βαλκανικού Αξονα

Σταυροδρόμια, oι χώρες του Βόρειου Βαλκανικού Αξονα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεμονωμένο περιστατικό ή επανενεργοποίηση του νότιου βαλκανικού άξονα; Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν οι διωκτικές αρχές μετά την αποκάλυψη του περιστατικού. ΕΛ.ΑΣ. και ευρωπαϊκές αστυνομίες υποστηρίζουν ότι το δρομολόγιο της ηρωίνης από τις χώρες παραγωγούς (κυρίως Αφγανιστάν) στη Δ. Ευρώπη μέσω Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας έχει μετατοπιστεί βορειότερα, ακολουθώντας πορεία μέσω Βουλγαρίας – Σκοπίων – Σερβίας – Μαυροβουνίου – Βοσνίας – Κροατίας και Σλοβενίας. Ανώτατος αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών εξηγεί: «Το καθεστώς στις χώρες του βόρειου βαλκανικού άξονα παρέχει τη δυνατότητα στους εμπόρους ηρωίνης να δραστηριοποιηθούν με μεγαλύτερη ευκολία και χαμηλότερο ρίσκο» και συμπληρώνει ότι «από τότε που μπήκαν στο παιχνίδι οι Αλβανοί, η διακίνηση γίνεται κατά κύριο λόγο διαμέσου της χώρας τους». Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται αξιωματικοί του Λιμενικού και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση της πρόσφατης κατάσχεσης 142 κιλών ηρωίνης, η τουρκική μαφία επιχείρησε να αξιοποιήσει την κάλυψη που της παρέχει ο μεγάλος αριθμός τουριστών που χρησιμοποιούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση Χίου – Τσεσμέ.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις πάντως δεν αποκλείεται να ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η γειτνίαση άλλωστε της Ελλάδας με την υπ’ αριθμόν 1 χώρα αποθήκευσης ηρωίνης, την Τουρκία, δημιουργεί ασφυκτική πίεση στις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών της χώρας. «Μετά την έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Κωνσταντινούπολης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Τούρκων που συλλαμβάνονται ενώ επιχειρούν να εισάγουν στη χώρα ποσότητες ηρωίνης», λέει για το θέμα στέλεχος της ΥπΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Interpol, το 76% της συνολικής ποσότητας ηρωίνης που παράγεται στο Αφγανιστάν (564 έως 610 τόνοι) καταλήγει στην Ευρώπη διαμέσου Τουρκίας. Καθώς, μάλιστα, η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση, στελέχη της Interpol υποστηρίζουν ότι μεγάλα αποθέματα ηρωίνης συσσωρεύονται στη γειτονική χώρα πριν καταλήξουν τελικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Το 2007, οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν 9,08 τόνους ηρωίνης, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε τα 236 κιλά. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο περιπλεγμένα στη γειτονική χώρα, όπως αποκαλύπτουν συμπεράσματα έκθεσης που δημοσιοποίησε τέλη Μαΐου το Τμήμα Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος του υπ. Εσωτερικών (ΚΟΜ). Σε αυτή διαπιστώνεται διασύνδεση του καρτέλ ηρωίνης τόσο με τους Κούρδους αντάρτες όσο και με τις τουρκικές αρχές! «Οι τουρκικές αρχές έχουν εμφανιστεί πρόθυμες να παραβλέψουν τις παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσσουν φύλαρχοι στις ανατολικές επαρχίες», αναφέρεται στην έκθεση. Για τη διασύνδεση Κούρδων ανταρτών με τους μεγαλέμπορους ηρωίνης, η έκθεση σημειώνει: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποδείξεις για άμεση εμπλοκή τους στη διακίνηση ηρωίνης, η συνηθέστερη πρακτική που εφαρμόζουν είναι της φορολόγησης των φορτίων ηρωίνης που διασχίζουν τις επαρχίες τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή