Ενοχλημένο το Φανάρι για τους βοηθούς επισκόπους

Ενοχλημένο το Φανάρι για τους βοηθούς επισκόπους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα προκαλεί σε ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να προχωρήσει στην εκλογή βοηθών επισκόπων και σε μητροπόλεις των λεγομένων «Νέων Χωρών», παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει η Πατριαρχική Πράξη του 1928. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συγκάλεσε στις αρχές της εβδομάδας σύσκεψη στο Φανάρι με τη συμμετοχή συνοδικών μητροπολιτών προκειμένου να εξετασθεί το ζήτημα που ανέκυψε. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει ενημερώσει επισήμως το Πατριαρχείο για την απόφασή της, παρά το γεγονός ότι η εκλογή των βοηθών επισκόπων προγραμματίσθηκε να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου υποστηρίζουν πως ο κ. Ιερώνυμος συζήτησε το ζήτημα με τον κ.κ. Βαρθολομαίο κατά την επιστροφή τους, πριν από λίγες ημέρες, από την Ουκρανία. Ωστόσο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ήδη αποστείλει, από τα τέλη Ιουνίου, σχετική εγκύκλιο σε όλες τις μητροπόλεις -και του Πατριαρχικού κλίματος («Νέες Χώρες»), ζητώντας από τους ιεράρχες να δηλώσουν εάν επιθυμούν βοηθό. Πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον τρεις μητροπολίτες των επαρχιών αυτών, ο Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο Βεροίας Παντελεήμων και ο Λαγκαδά Σπυρίδωνας, ο οποίος ασθενεί, εκδήλωσαν ενδιαφέρον «υπό την προϋπόθεση πως θα συναινέσει το Φανάρι».

Πάντως πολλοί μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας εμφανίζονται ανήσυχοι από το ενδεχόμενο να διαταραχθούν οι καλές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη «εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών». Υπενθυμίζουν μάλιστα πως μόλις τον περασμένο Μάιο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, επισκεπτόμενος επισήμως το Φανάρι, επαναβεβαίωσε την απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία, το 2004, για την πιστή εφαρμογή όλων των όρων της Πράξης του ’28, η οποία αφορά το καθεστώς διοίκησης των 36 μητροπόλεων των λεγομένων «Νέων Χωρών» (Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης και βορείου Αιγαίου).

«Δεν μπορούμε άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε. Να αναιρούμε τις δεσμεύσεις μας και να αγνοούμε το Πατριαρχείο», δηλώνει ενοχλημένος μητροπολίτης της Κεντρικής Μακεδονίας και προσθέτει: «Επί της ουσίας οι συνοδικοί χειρισμοί καταστρατηγούν την Πράξη, κάτι που δεν αποκλείεται να προκαλέσει την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή