Ο Καϊάφας παρεπέμφθη στην ολομέλεια του ΣτΕ…

Ο Καϊάφας παρεπέμφθη στην ολομέλεια του ΣτΕ…

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, αντί για το «φιλοπεριβαλλοντικό» Ε΄ τμήμα παραπέμφθηκε τελικά η προσφυγή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για την αναδάσωση στον Καϊάφα. Νομικοί κύκλοι εκφράζουν απορία για τη σκοπιμότητα της απόφασης, καθώς η παραπομπή στην Ολομέλεια συνήθως γίνεται σε περίπτωση μείζονος νομικού ζητήματος. Πολλώ δε μάλλον όταν στο Ε΄ τμήμα ήδη εκκρεμούν δύο προσφυγές που αφορούν την περιοχή του Καϊάφα και συγκεκριμένα ενάντια στη διέλευση του αυτοκινητόδρομου Πύργου – Τσακώνας από την περιοχή Νatura.

Η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προσέφυγε προ ημερών στο ΣτΕ με σκοπό την ακύρωση της μελέτης για την προστασία και αναδάσωση του καμένου δάσους στον Καϊάφα. Προηγήθηκε καταγγελία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, περί απροσεξίας και καταστροφικών πρακτικών κατά τις πρώτες εργασίες αναδάσωσης του χώρου, οι οποίες πραγματοποιούνται από εργολάβο με την ευθύνη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Σύμφωνα με την προσφυγή των Δικηγορικών Συλλόγων:

– Η εκτέλεση εργασιών στην περιοχή Natura (Θίνες & Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Κακόβατος, εμβαδού 32.743 στρ.) είναι παράνομη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός της περιοχής, δεν έχει εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη και δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Π.Δ.

– Οι μελέτες που ανέθεσε η ΕΤΑ περιορίζονται μόνο στο δασικό χαρακτήρα της περιοχής και δεν περιλαμβάνουν μέτρα για τη λοιπή πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

– Περαιτέρω, οι μελέτες δεν έχουν τεθεί σε γνώση του ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τις περιοχές Natura.

– Τα μέτρα για την αναδάσωση και την προστασία της περιοχής από διάβρωση είναι πλημμελή.

Η προσφυγή κατατέθηκε στο ΣτΕ και χθες έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια. «Δεν υπήρχε λόγος που να επιβάλει την παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια και όχι στο Ε΄ τμήμα», σημείωναν χθες νομικοί κύκλοι, «πόσω μάλλον όταν τα σχέδια που αφορούν τις Natura έχουν κριθεί εκτενώς από το ΣτΕ». Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι με την εξέλιξη αυτή επιχειρείται να παρακαμφθεί το «φιλοπεριβαλλοντικό» Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή