Πυρκαγιά στο Αγιον Ορος σβήστηκε εγκαίρως

Πυρκαγιά στο Αγιον Ορος σβήστηκε εγκαίρως

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια ακόμη φορά χθες τα αντανακλαστικά της αγιορείτικης αντιπυρικής άμυνας λειτούργησαν άψογα και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. H πυρκαγιά που ξέσπασε σε απόκρημνη πλαγιά του Αθω σβήστηκε σχεδόν εν τη γενέσει της, χάρη στο άκρως αποτελεσματικό, όπως αποδεικνύεται, σύστημα πυροπροστασίας που έχουν αναπτύξει οι αγιορείτες μοναχοί, προκειμένου να προφυλάξουν την περιοχή όπου ευδοκιμούν 1.453 είδη φυτών.

Επιφορτισμένοι με την πυρασφάλεια μοναχοί της πλησιέστερης μονής Αγίου Παύλου, αντελήφθησαν τους καπνούς στις 10.30 π.μ., ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και η κινητοποίηση υπήρξε άμεση: σε λίγη ώρα καλόγεροι και δασοπυροσβέστες σκαρφάλωσαν στην πλαγιά και την έθεσαν υπό έλεγχο προτού απειλήσει το δάσος με τις καστανιές. Η αγιορείτικη πολιτεία μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του 1990, οπότε κάηκαν περισσότερα από 30. 000 στρέμματα δάσους, οργάνωσε την αντιπυρική προστασία κατά τρόπο υποδειγματικό. Πυρήνας της προσπάθειας ήταν η πρόληψη με τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και κατασκευή λιμνών στις πλαγιές για να συγκρατούνται τα βρόχινα νερά και να χρησιμοποιούνται σε περίπτωση ανάγκης. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται περιπολίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου από πυροφύλακες του δασαρχείου και πυροσβέστες, ενώ πολλές μονές διαθέτουν δικά τους πυροσβεστικά οχήματα με ειδικά εκπαιδευμένους καλογέρους-κομάντος.

Συνολικά χθες εκδηλώθηκαν 21 νέες εστίες πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα. Ανησυχητική φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Καμάρι, στα σύνορα του νομού Βοιωτίας με τη Μαγούλα (κοντά στο Τιτάν), ωστόσο οι πυροσβέστες κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο μέσα σε λίγες ώρες. Μεγάλη δασική πυρκαγιά σημειώθηκε και στις Κεχριές Κορίνθου, ενώ ζημιές από τις φλόγες υπέστη και το πράσινο στο νησί της Θάσου. Αργά το απόγευμα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε πολύ δύσβατο σημείο του Πάρνωνα, στην Καλλιθέα Λακωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή