Η αρπαγή κάλπης δεν απέδωσε

Η αρπαγή κάλπης δεν απέδωσε

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμη φορά μία μικρή ομάδα ατόμων καταλύει τις δημοκρατικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια. Χθες, κατά τις πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης περίπου 10 άτομα με κουκούλες εισέβαλαν στο χώρο του ιδρύματος, έκλεψαν τη μία κάλπη των φοιτητών και έσκισαν τα ψηφοδέλτια. Διαμαρτύρονταν για την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου. Και αυτά παρότι οι άλλες φοιτητικές παρατάξεις είχαν αποφασίσει να μην αντιδράσουν στην εκλογική διαδικασία, έστω κι αν διαφωνούν με το νόμο-πλαίσιο. Μάλιστα, ομάδα φοιτητών κατηγόρησε τον πρύτανη κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη ότι «έφερε μπράβους στο ίδρυμα, για να διαφυλάξει τη διαδικασία και να εφαρμοστεί ο νόμος».

Η κλοπή της κάλπης των φοιτητών προκάλεσε χάος στο ίδρυμα και την ένσταση του υποψήφιου πρύτανη κ. Ιωάννη Φίλη, που ζήτησε να επαναληφθεί σήμερα η εκλογική διαδικασία για τους φοιτητές. Ομως, η εφορευτική επιτροπή δεν έκανε δεκτή την ένσταση, και καταμετρήθηκαν μόνο οι ψήφοι των πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος. Βάση αυτών επανεξελέγη ο κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης (με αντιπρυτάνεις τον κ. Μιχαήλ Πατεράκη και τον κ. Νικόλαο Βαρώτση) με ποσοστό 51,72% έναντι 48,28% του συνδυασμού με επικεφαλής τον (παλαιότερο πρύτανη) κ. Ιωάννη Φίλη. Ο τελευταίος μιλώντας στην «Κ» έκανε λόγο για φαλκίδευση του αποτελέσματος «καθώς έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία».

Ειδικότερα, η εκλογική διαδικασία άρχισε χθες το πρωί κανονικά (με ξεχωριστές κάλπες για πανεπιστημιακούς, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές), και όλοι ήλπισαν ότι.. . επιτέλους θα γίνουν οι εκλογές. Από τα μέσα Μαΐου οι εκλογές αναβλήθηκαν τέσσερις φορές, λόγω των αποφάσεων των φοιτητών να προχωρήσουν σε κατάληψη του ιδρύματος με στόχο να μην γίνουν οι εκλογές με βάση το νέο νόμο-πλαίσιο· κάτι που θα σήμαινε ουσιαστικά εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου.

Ομως, αυτή τη φορά οι φοιτητικές παρατάξεις – μπροστά στον κίνδυνο το ίδρυμα να μείνει χωρίς διοίκηση, καθώς η θητεία των πρυτανικού συμβουλίου λήγει στις 31 Αυγούστου – αποφάσισαν να μην κάνουν κατάληψη του ιδρύματος, αφήνοντας τα μέλη τους να δράσουν κατά βούληση.

Στις 12.00 χθες το μεσημέρι μία μικρή ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στο ίδρυμα και έκλεψε την κάλπη των φοιτητών, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μιας μεγαλύτερης ομάδας φοιτητών (αυτοτοποθετούνται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά), οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του νόμου, του κ. Γρυσπολάκη, των κολεγίων, της κυβέρνησης κ.ά.

Η διαδικασία διεκόπη και ακολούθησε η ένσταση Φίλη κατά της απόφασης του πρύτανη, το αποτέλεσμα να βγει μόνο από τις ψήφους διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων. Η ένσταση Φίλη απερρίφθη από την εφορευτική επιτροπή, που θεώρησε ότι αρκεί η ψήφος των διδασκόντων και των διοικητικών (αφορά το 60% του συνόλου των ψήφων ενώ το 40% ανήκει στην ψήφο των φοιτητών). Βέβαια, η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής ίσως να ελήφθη και με τη σκέψη να λήξει η διαδικασία που «σερνόταν» από το Μάιο και το ίδρυμα να αποκτήσει πρύτανη. Κάτι όμως που θεωρείται νομικά έωλο, αφήνοντας περιθώρια νέων ενστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή