Ηθική και υλική στήριξη στους φυλακισμένους

Ηθική και υλική στήριξη στους φυλακισμένους

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα χρόνια τώρα μοιράζει χαμόγελα, ευχές και γλυκές καλημέρες σε απογοητευμένους και θλιμμένους ανθρώπους που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους. Ο καλός λόγος, λέει, δεν τρέφει το σώμα, τρέφει όμως την ψυχή και το νου. Αυτή η πνευματική τροφή είναι απαραίτητη για την «κοινωνία των κρατουμένων» που είναι παραμελημένη και αντιμετωπίζεται με προκατάληψη.

Ο «άγιος των φυλακισμένων», αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος γυρίζει τις φυλακές της Ελλάδας αλλά και του κόσμου όλου για να μοιράσει κουράγιο στους έγκλειστους, για να τους προσφέρει ένα διάλειμμα από τη σκυθρωπή ανελεύθερη καθημερινότητα των φυλακών και να τους στηρίξει ηθικά μέχρι την αποφυλάκισή τους.

«Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να χαρίζεται σε όποιον έχει διαπράξει αδίκημα», δηλώνει, «αλλά εμείς διαχωρίζουμε τον άνθρωπο από το αδίκημα, και βλέπουμε στον έγκλειστο τον συνάνθρωπό μας».

Ο πατήρ Γερβάσιος, όμως, είναι και ρεαλιστής. Γνωρίζει ότι τη σήμερον ημέρα μόνο ο «καλός ο λόγος» δεν αρκεί για να κλείσει τις πληγές όσων πονούν. Μαζί με τις μικρές στιγμές χαράς, προσφέρει και υλική βοήθεια.

Εκεί που κάποιοι συγκεντρώνουν εκατομμύρια με ανορθόδοξους τρόπους για να τα διαθέσουν σε άγνωστους σκοπούς, εκείνος μοιράζει με σύνεση τα χρήματα που συγκεντρώνει σε όσους τα έχουν ανάγκη. Σέβεται και τιμά «το δίλεπτο της χήρας», που εξοικονομείται με πόνο και ιδρώτα για τους φτωχούς και καταφρονεμένους, και το αξιοποιεί για την ανακούφιση εκείνων που υποφέρουν. 2,6 εκατ. ευρώ για την αποφυλάκιση 11.000 μικροποινιτών άπορων κρατουμένων, αλλά και για οφειλές φυγόποινων έχει διαθέσει τα τελευταία 30 χρόνια ο 77χρονος αρχιμανδρίτης, με όχημα τη «Διακονία Αποφυλακίσεως απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων» της Αδελφότητας της Οσίας Ξένης που εδράζει στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης. Χρήματα διαθέτει η Διακονία και για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους κρατούμενους, και σε κάθε επίσκεψη σε φυλακή παραδίδει ένα δέμα των 50 ευρώ για τον καθένα. Η Διακονία, εξάλλου, φροντίζει και για τη στήριξη των παιδιών φυλακισμένων με το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως έως ότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Εισφορές πιστών

Ολοι αυτοί οι πόροι προέρχονται από εισφορές πιστών, οι οποίοι παρακολουθώντας τη δράση του αρχιμανδρίτη Γερβάσιου επί 10 χρόνια, όταν ακόμη υπηρετούσε ως τακτικός ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, πείστηκαν ότι δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα «περίεργο» με το υστέρημα που προοριζόταν για αγαθοεργία.

Η ιστορία του «αγίου των φυλακισμένων» ξεκινάει το 1978 από τις Σέρρες, κοιτίδα της Διακονίας. Η αρχή έγινε από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας, τις οποίες επισκεπτόταν για να λειτουργήσει, συνοδευόμενος από χιλιάδες πιστούς, δώρα φέροντες στους φυλακισμένους: ρούχα, τηλεκάρτες, αλλά και χρήματα για τις βασικές ανάγκες τους. Ο κόσμος αυξανόταν όσο περνούσαν τα χρόνια φτάνοντας και τους 5.000, και έτσι σκέφτηκε να οργανώσει τη δράση καλύτερα. Σήμερα οι εισφορές των πιστών, που ξεκινούν από 1,5 έως 5.000 και 10.000 ευρώ, κατατίθενται σε λογαριασμούς της Εθνικής Τράπεζας.

Ο πατήρ Γερβάσιος και η Διακονία της Οσίας Ξένης καθιερώθηκαν όχι μόνο στις συνειδήσεις των πιστών, αλλά και στο μυαλό των υπεύθυνων των φυλακών και της Αστυνομίας. Ετσι, λαμβάνει ειδοποιητήρια από τα αστυνομικά τμήματα και τις διοικήσεις των φυλακών όλης της χώρας για μικροποινίτες που χρήζουν αποφυλάκισης. Εχει συμβεί να καταθέσει το αντίτιμο για την αποφυλάκιση έως και 30 κρατουμένων σε μια ημέρα.

Εκατοντάδες επιστολές

Οι ίδιοι οι φυλακισμένοι απευθύνονται στον πατέρα Γερβάσιο για να ζητήσουν ηθική και οικονομική βοήθεια. Δέχεται εκατοντάδες επιστολές από έγκλειστους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανθρωποι μόνοι, που δεν τους επισκέπτεται κανείς συγγενής ή φίλος, βρίσκουν ένα στήριγμα σ’ αυτήν την αλληλογραφία που σε πολλές περιπτώσεις κρατάει χρόνια. Κάποιοι από αυτούς έχουν την τύχη να τον συναντήσουν από κοντά. Ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα και στον κόσμο. Εχει επισκεφθεί σωφρονιστικά καταστήματα της Αιγύπτου, της Αλβανίας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Μαδαγασκάρης, της Συρίας, της Πολωνίας και της Ν. Υόρκης, ενώ τώρα ετοιμάζεται να επισκεφθεί φυλακές της Μόσχας. Η συνάντηση με τους Ελληνες κρατούμενους είναι πάντα φορτισμένη, η συγκίνηση, τα δάκρυα είναι συνηθισμένες αντιδράσεις των ανθρώπων που δεν έχουν επικοινωνία με την πατρίδα και βρίσκουν στο πρόσωπο του πατέρα Γερβάσιου ένα στήριγμα και έναν δικό τους άνθρωπο. Και ο ίδιος συγκινείται με τα συναισθήματα των εγκλείστων. «Δεν είναι ωραία που τους κάνουμε να χαίρονται με μια απλή επίσκεψη;» διερωτάται.

Για το έργο τους, ο πατήρ Γερβάσιος και η Διακονία τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών, την Εκκλησία της Ελλάδος, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, καθώς και από πολλούς δήμους που του έχουν απονείμει το κλειδί της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή