Αγώνας δρόμου για τις παράνομες χωματερές

Αγώνας δρόμου για τις παράνομες χωματερές

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση πολλών χρόνων η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, που είχε ως αποτέλεσμα μία εκ των μεγαλύτερων, αλλά και ιστορικότερων περιφερειών της χώρας, να γεμίσει με παράνομες χωματερές, οργανώνεται με έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Δαπανώντας το ποσό των οκτώ εκατ. ευρώ η πολιτεία δρομολογεί το οριστικό κλείσιμο των 327 ανεξέλεγκτων χωματερών (μέχρι το τέλος του χρόνου) και εγκαινιάζει ένα πρωτοποριακό σύστημα συλλογής, δεματοποίησης και αποθήκευσης των απορριμμάτων, τα οποία θα συγκεντρώνονται σε οκτώ σημεία της Πελοποννήσου χωρίς αυτό να προκαλεί κοινωνικές εντάσεις, αρνήσεις και προστριβές.

Η Πελοπόννησος σήμερα δεν έχει ούτε έναν κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο υποδοχής απορριμμάτων. Οι 107 πόλεις και κοινότητές της επί χρόνια έλυναν το πρόβλημα με τρόπο προσωρινό και απόλυτα επιβλαβή για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 88 ενεργοί Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Είναι πλέον κοινό, πλην ολέθριο, μυστικό, ότι η ανεξέλεγκτη χωματερή στην Ακροκόρινθο θεωρείται η αιτία της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε πέρυσι το καλοκαίρι στην Κορινθία και η οποία κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και πευκοδάσους. Ο λόγος για τον οποίο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορούσε να λυθεί ήταν (όπως στα περισσότερα άλλωστε μέρη της χώρας μας) η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ. Κανείς δεν ήθελε μέσα στα πόδια του μια χωματερή. Ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά και στα πιο δύσβατα κορφοβούνια, οι κάτοικοι (όσοι είχαν απομείνει) έθεταν βέτο και δεν δέχονταν χωματερή. Τώρα, την τελευταία στιγμή, η Πελοπόννησος αποκτά ένα δικό της σύστημα διαχείρισης. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Νίκος Αγγελόπουλος, κανένας ΧΥΤΑ δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην περιοχή. Το σύστημα που θα εγκαινιασθεί λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στη Γερμανία με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δώδεκα σημεία διαλογής

Συγκεκριμένα, σε δώδεκα σημεία της περιφέρειας θα λειτουργήσουν μονάδες για τη διαλογή και δεματοποίηση των σκουπιδιών που συνήθως καταλήγουν στις χωματερές (να σημειωθεί ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανακύκλωση στην πηγή). Οι μονάδες αυτές θα χωροθετηθούν δίπλα στους ήδη υπάρχοντες βιολογικούς καθαρισμούς των πόλεων. Εκεί, τα σκουπίδια (τα υπολείμματά τους για την ακρίβεια) θα συμπιέζονται (τα 6 κυβικά μέτρα θα γίνονται 1 κυβικό μέτρο). Αυτός ο όγκος θα στραγγίζεται και στη συνέχεια θα περιτυλίγεται και θα φυλάσσεται προσωρινά σε οκτώ οργανωμένους ανά την περιφέρεια χώρους αποθήκευσης. Στους οκτώ αυτούς χώρους θα έχει προϋπάρξει διαδικασία υποδοχής. Δηλαδή θα έχουν τοποθετηθει γαιοϋφάσματα (για τα στραγγίσματα) περίφραξη και κατάλληλο οδικό δίκτυο. «Με αυτόν τον τρόπο», λέει ο κ. Αγγελόπουλος «θα κερδηθεί σε πρώτο επίπεδο το άμεσο κλείσιμο και των 88 παράνομων χωματερών που υποδέχονται σήμερα τα σκουπίδια και μάλιστα όλα αυτά θα έχουν γίνει μέχρι και τις 31/12/08. Οι χώροι αποθήκευσης θα κατανεμηθούν ως εξής: τρεις στη Λακωνία, τρεις στη Μεσσηνία, ένας στην Κορινθία και ένας στην Αργολίδα».

Αντιδράσεις

Καθώς οι προτάσεις αυτές έχουν ήδη συζητηθεί με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι εκπρόσωποι της Αργολίδας, καθώς δεν επιθυμούν οχλούσες διαδικασίες στην περιοχή του Αχλαδόκαμπου. Επειδή όμως η αποθήκευση δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ, αμέσως μετά την εκπνοή του 2008, η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, κόστους (περίπου) 100 εκατομμυρίων ευρώ. «Κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να πει με βεβαιότητα ποια είναι η βέλτιστη λύση για την περιοχή. Αν θα προχωρήσουμε δηλαδή με ξήρανση, πυρόλυση ή οτιδήποτε άλλο. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για μέθοδο συμβατή με τις νέες τεχνολογίες και όχι για παραδοσιακό ΧΥΤΑ. Αλλωστε, από το 2010 η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει αδειοδότηση ΧΥΤΑ αλλά ούτε και τον χρηματοδοτεί.

Η επόμενη φάση, λέει ο κ. Αγγελόπουλος θα είναι η καλύτερη οργάνωση όλων των υπηρεσιών καθαριότητας της περιφέρειας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αντί να υπάρχουν 107 υπηρεσίες με διάσπαρτο προσωπικό και μηχανήματα θα δημιουργηθούν μόλις 12 διαχειριστικές ενότητες, που θα οργανώσουν εκ νέου όλο το πρόγραμμα. Να πούμε, τέλος, ότι οι βιολογικοί καθαρισμοί θα είναι και στα 12 σημεία τρίτου βαθμού και το νερό που θα εξοικονομείται από τη διαδικασία των στραγγισμάτων θα ανακυκλώνεται και θα επαναχρησιμοποιείται για άρδευση των περιβολιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή