Ο «πόλεμος των δικτύων» μαίνεται στη Θεσσαλονίκη

Ο «πόλεμος των δικτύων» μαίνεται στη Θεσσαλονίκη

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύσεις, επιθέσεις, απειλές, καταδίκες, καταγγελίες για μίζες, διαφάνεια και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, παρακολουθήσεις συνδικαλιστών, συνθέτουν τη δυσωδία που αναδίδεται τους τελευταίους μήνες από τα δίκτυα της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Οι τελευταίες εξελίξεις που ήρθαν να προστεθούν στο εξαιρετικά δυσμενές κλίμα των προηγούμενων μηνών μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών φέρεται να προκάλεσαν την πρωτοβουλία για εκτόνωση της κατάστασης που αναλαμβάνει μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας.

Ο εποπτεύων υπουργός της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας (κατά 25%) που απασχολεί περί τους 500 εργαζόμενους και είχε πέρυσι κύκλο εργασιών 70 εκατομμύρια ευρώ, αποφάσισε να καλέσει να καθίσουν στο τραπέζι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Γ Σκόδρας, οι υψηλόβαθμοι διοικητικοί υπάλληλοι και οι συνδικαλιστές. Οι πληροφορίες θέλουν την όλη κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο ΥΜΑ-Θ αναλαμβάνει «πυροσβεστική παρέμβαση» τα αποτελέσματα της οποίας εκτιμάται ότι θα είναι μάλλον πενιχρά.

Το ποτήρι ξεχείλισε

Αλλωστε, η… άβυσσος που χωρίζει τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν σχετίζεται μόνο με εργασιακά ζητήματα αφού οι καταγγελίες περί αδιαφάνειας, οι δικαστικές διαμάχες, οι απειλές και η σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων που μαίνονται στην Εταιρεία με φόντο εκατομμύρια ευρώ όλο αυτό το διάστημα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τη νέα κυβερνητική παρέμβαση.

Ο πόλεμος μαίνεται από καιρό. Ομως, κάποια πρόσφατα γεγονότα έγιναν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αυτά ήταν η εκφοβιστική επίθεση που όπως κατήγγειλε δέχθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Γ. Σκόδρας, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του από αγνώστους και τρίμηνη καταδίκη (με αναστολή) του ιδίου και έξι μελών του Δ.Σ., επειδή δεν επανέφεραν στη θέση του τον διευθυντή του Δικτύου Υδρευσης μετά τη δικαίωσή του από τα πολιτικά δικαστήρια. O τελευταίος προσέφυγε εκεί όταν αποπέμφθηκε από το τμήμα υδρομέτρων της ΕΥΑΘ αρνούμενος -όπως υποστήριξε- να υπογράψει δαπάνες για έργα ύψους 2,1 εκατ. ευρώ που εκτελούσε η Επιχείρηση!

Είχε προηγηθεί καταγγελία συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ περί παρακολούθησής του από την αστυνομία γεγονός που τροφοδότησε ολόκληρη φιλολογία για το τι συνέβη και ποιοι κρύβονταν πίσω από την υπόθεση.

Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ισχυρίστηκε ότι πίσω από την επίθεση που δέχθηκε από αγνώστους κρύβονται κυκλώματα εργολάβων (χωρίς να τους κατονομάσει) οι οποίοι έμειναν εκτός διαγωνισμών και δεν πήραν έργα της εταιρείας. Ο κ. Σκόδρας, όπως είπε, έχει δεχθεί και εξακολουθεί να δέχεται απειλές και στην πρόσφατη επίθεση το… μήνυμα των άγνωστων δραστών ήταν: «να μάθεις να μη χαλάς δουλειές».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι από τότε που ανέλαβε και άρχισαν να γίνονται διαγωνισμοί με καθαρούς όρους, το κόστος έκανε βουτιά με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ και η ΕΥΑΘ να είναι κερδοφόρα.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι υπήρχε τόσος αέρας στην εταιρεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος και ανέφερε ως παράδειγμα ότι στο «παρελθόν μία βλάβη στο δίκτυο (ξεπερνούν τις 7.000 ετησίως) κόστιζε στην εταιρεία 1.100 ευρώ και σήμερα κοστίζει κατά μέσον όρο 295 ευρώ».

«Παλαιότερα υπήρχαν 3 – 4 εταιρίες και εμείς ανοίξαμε τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν σήμερα έργα περί τις είκοσι», πρόσθεσε ο κ. Σκόδρας.

Σχολιάζοντας την εσωτερική σύγκρουση, ο κ. Σκόδρας ανέφερε ότι αυτή αφορά μια μερίδα συνδικαλιστών, (έχουν καταθέσει μηνύσεις σε βάρος του), ενώ υπογράμμισε πως ο μέσος όρος στη μισθοδοσία φθάνει τα 47.000 ευρώ.

Διαρκής αντιπαράθεση

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ δηλώνει ότι ο εξορθολογισμός των δαπανών και η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους συνεχίζεται και σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΥΑΘ (η οποία δεν λαμβάνει πλέον καμία κρατική επιχορήγηση από το 2005) τα καθαρά κέρδη μετά φόρων για το πρώτο εξάμηνο του 2008 ανήλθαν στα 8,3 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, που βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, αμφισβητούν τα αποτελέσματα και μιλούν για όργιο σπατάλης.

Εισαγγελική έρευνα

Ο κ. Δημ. Βασιλειάδης πρόεδρος προσκείμενου στη ΔΑΚΕ σωματείου και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. υποστήριξε ότι επί 2,5 χρόνια από την πλευρά τους μέμφονταν τη διοίκηση για αδιαφάνεια, κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση, για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις που υπερβαίνουν σε σύνολο τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Οπως σημείωσε, για ένα από τα έργα του 2005 είναι σε εξέλιξη επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, οι συνδικαλιστές γι’ αυτή τους τη στάση αντιμετωπίζουν σωρεία πειθαρχικών διώξεων και μηνύσεων, ενώ ο ίδιος «έχει δεχθεί δώδεκα». Συνδέει δε την πρόσφατη παρακολούθησή του από αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής (την προηγουμένη των εγκαινίων της ΔΕΘ) με τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα και τις καταγγελίες που έκανε ως μέλος της ΔΑΚΕ.

Κατά τον ίδιο, η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει αποδώσει στην ΕΥΑΘ Παγίων (παρέχει το νερό στην εταιρεία) οφειλή 7,5 εκατ. ευρώ και τα εμφανίζει ως κέρδη ενώ υπάρχουν οφειλές σε προμηθευτές, δήμους (π.χ. Συκιές) και εργολάβους.

Ο πρόεδρος του έτερου σωματείου εργαζομένων κ. Κ. Μαριόγλου υποστήριξε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από εκατό άτομα, χωρίς νέες προσλήψεις, ενώ έχουν αυξηθεί τιμολόγια και τέλη. Οπως τόνισε, «επιχειρείται σήμερα απαξίωση της εταιρείας έτσι ώστε να πουληθεί ως καλό φιλέτο τα επόμενα χρόνια σε ιδιώτες».

«Εχουν γίνει έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές και το υπ. Οικονομικών κι από τη στιγμή που δεν υπάρχει μεμπτό σε βάρος της διοίκησης κανείς δεν μπορεί να πει κάτι», δηλωσε στην «Κ» ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας, σχολιάζοντας την όλη κατάσταση στην ΕΥΑΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή