Κονδύλι από Ε.Ε. για την ξηρασία

Κονδύλι από Ε.Ε. για την ξηρασία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ποσό των 7,6 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που ισοδυναμεί με το 1,25% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της χώρας, αναμένεται να «ξεδιψάσει» η Κύπρος, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας. Το παραπάνω κονδύλι θα διατεθεί για την αντιμετώπιση ζημιών που προκάλεσε η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας στο νησί, κυριότερη εκ των οποίων αποτελεί η μείωση των υδατικών αποθεμάτων, αλλά και για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς νερού από την Ελλάδα. Ηδη η κυπριακή κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εισαγωγή νερού από την Ελλάδα, που υπολογίζεται ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει ανέλθει σε περίπου 8 εκατ. κυβικά μέτρα.

Πάνω από 650.000 κάτοικοι του νησιού ταλαιπωρούνται από συχνές διακοπές στην υδροδότηση – μπορεί το νερό το καλοκαίρι να κοπεί ακόμη και τρεις φορές την εβδομάδα, ακόμη και για μισή ημέρα. Οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν μηδαμινές και μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται το νερό που συγκεντρώθηκε στα φράγματα το 2004. Η παρατεταμένη ξηρασία στην Κύπρο αποδίδεται στην παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας.

Η απόφαση για την οικονομική ενίσχυση της Κύπρου ελήφθη έπειτα από εισήγηση της κ. Ντανούτα Χιούμπνερ, αρμόδιας επιτρόπου της Ε. Ε. για θέματα περιφερειακής πολιτικής και υπεύθυνης για το Ταμείο Αλληλεγγύης. «Είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο Αλληλεγγύης ενισχύει οικονομικά μια χώρα – μέλος της Ε. Ε. για τέτοιο σκοπό, όπως είναι τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερβολικής ξηρασίας. Μια τέτοια απόφαση, ωστόσο, δείχνει ότι η Ε. Ε. συμπαραστέκεται στα κράτη – μέλη της σε περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας φυσικής καταστροφής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή