Πλήθη μεταναστών στην ουρά για άσυλο

Πλήθη μεταναστών στην ουρά για άσυλο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση θανάτου 29χρονου Πακιστανού, ο οποίος έπεσε σε ρεματιά στην περιοχή του Βοτανικού το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Οπως καταγγέλλουν οργανώσεις, ο άτυχος άντρας σκοτώθηκε ύστερα από αστυνομική καταδίωξη, γεγονός που ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά η ΕΛ.ΑΣ. Αντίθετα, κορυφαία πηγή του ΥΠ.ΕΣ., μιλώντας χθες στην «Κ», αναφέρει πως προτίθεται να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση κατά οργανώσεων οι οποίες, όπως λέει, προσπαθούν να διαβάλλουν την αστυνομία χωρίς στοιχεία. «Κάποιοι μας συκοφαντούν συστηματικά το τελευταίο διάστημα για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα», σχολίασε η ίδια πηγή.

Και η «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο» όμως ζητεί εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου του νεαρού Πακιστανού (διερευνάται από το τοπικό Α/Τ), αλλά και γενικότερα οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες αιτούντες ασύλου. «Πέρυσι δόθηκε άσυλο σε μόλις 8 άτομα την ώρα που κατατέθηκαν πάνω από 20.000 αιτήσεις. Τώρα βλέπουμε, όπως αποδεικνύει αυτό το τραγικό περιστατικό, πως δεν έχουν καν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου, αφού πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού και διωγμών από τους αστυνομικούς», επεσήμανε στην «Κ» ο συντονιστής της οργάνωσης κ. Π. Κωνσταντίνου.

Οπως καταγγέλλεται από μέλη της πακιστανικής κοινότητας, το βράδυ του Σαββάτου αρκετοί μετανάστες άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών (ΥΠ.ΕΣ.) στην οδό Π. Ράλλη, προκειμένου να πάρουν σειρά προτεραιότητας για το επόμενο πρωί (!). Στην προσπάθεια να τους απομακρύνουν από το σημείο, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, αστυνομικοί έκαναν χρήση βίας και τους καταδίωξαν. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ο 29χρονος αλλοδαπός έπεσε μέσα στο χαντάκι. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί, με αποτέλεσμα να γενικευθούν μετά τις 6 τα ξημερώματα. «Από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Κυριακής η αστυνομία κυνήγησε τους μετανάστες τρεις φορές. Εχουμε πάνω από 15 σοβαρά τραυματίες και τουλάχιστον 40 ελαφριά», ισχυρίζεται ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος.

Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, το πρωί σημειώθηκε πράγματι συμπλοκή, όταν μερικοί από τους μετανάστες πιάστηκαν στα χέρια για τη σειρά προτεραιότητας. Οπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., όμως, ο θάνατος του 29χρονου δεν σχετίζεται με αυτό το περιστατικό, καθώς συνέβη πολλές ώρες νωρίτερα, μακριά από το σημείο της συμπλοκής, κάτι που -σύμφωνα με πληροφορίες- επιβεβαιώνεται και από αυτόπτη μάρτυρα. Κατά τη νεκροτομή που έγινε χθες στη σορό του άτυχου άντρα προέκυψε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε πτώση, ενώ εκκρεμεί και η τοξικολογική εξέταση.

Εξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών (Πέτρου Ράλλη) συγκεντρώνονται κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες λαθρομετανάστες, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου. Ταυτόχρονα, καταγγελίες αναφέρουν ότι εξυπηρετούνται συνήθως εκείνοι που προσφεύγουν σε κυκλώματα δικηγόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή