Στο περιθώριο οι μαθητές με αναπηρία

Στο περιθώριο οι μαθητές με αναπηρία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό πρόβλημα δυσλειτουργιών του κρατικού μηχανισμού, ορισμένες φορές και του πολιτικού κόσμου, έναντι των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία, αναδεικνύει αυτή την περίοδο η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σημαντικότερο είναι το πρόβλημα εκείνο που αφορά το χώρο της εκπαίδευσης: Αγγίζει την παιδική ηλικία και ευρύτερα τις οικογένειες των μαθητών. Η βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Δήμητρα Αράπογλου επικαλούμενη καταγγελίες γονέων, άρα κατά τεκμήριο υπαρκτό ζήτημα, κατήγγειλε όχι μόνο ότι εξαιτίας έλλειψης κατάλληλων μέσων μεταφοράς «πολλοί μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα» (άρα καταστρατηγείται η πρόβλεψη για το υποχρεωτικό της εκπαίδευσης), αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κατά τη μεταφορά τους, για παράδειγμα με ταξί. «Τα ταξί δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας από τη στιγμή που δεν διαθέτουν συνοδό. Για παράδειγμα, αν εκείνη τη στιγμή συμβεί κάποια κρίση σε ένα αυτιστικό παιδί, ποιος θα βοηθήσει, ποιος θα το φροντίσει; Ο οδηγός του ταξί που δεν ξέρει πώς να παρέμβει;», υπογράμμισε η κ. Αράπογλου.

Στον αντίποδα των όσων καταγγέλλουν γονείς, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζος παρουσίασε μια διαφορετική πραγματικότητα: Υποστήριξε, ειδικότερα, ότι «δεν υπάρχει θέμα μαθητής να μην μπορεί να μεταφερθεί στο σχολείο του σήμερα», ενώ ανέλαβε την ευθύνη να διαβεβαιώσει ότι «η μεταφορά των μαθητών με ταξί είναι ασφαλής». Δεν απάντησε, ωστόσο, στο συγκεκριμένο παράδειγμα με παιδιά που είναι αυτιστικά.

Ερωτηματικά και προβληματισμός

Την ώρα που η τοποθέτηση αυτή του υφυπουργού Παιδείας δημιουργούσε εύλογα ερωτήματα τουλάχιστον ως προς την κρατική ευαισθησία, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αννα Διαμαντοπούλου με ερώτησή της προς τον υπουργό Παιδείας αναδείκνυε ένα ακόμα ζήτημα: Φέρνει στη Βουλή καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες θέσεις καθηγητών Φυσικής Αγωγής σε ειδικά σχολεία «έχουν καλυφθεί από αποσπάσεις καθηγητών από τα κανονικά σχολεία που στερούνται εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, με αρνητικές συνέπειες σε βάρος των παιδιών με αναπηρία».

Προβληματισμό, επίσης, προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε η συζήτηση, κατά τη διάρκεια άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, ανάμεσα στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Πάγκαλο και τον υφυπουργό Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου, αναφορικά με τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων. Ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Πάγκαλος ανέδειξε το ζήτημα, καταδείκνυε στη συγκεκριμένη περίπτωση περισσότερο το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης να δημιουργηθεί εκ νέου θόρυβος με τη Μονή Βατοπεδίου (κτίριο των Ολυμπιακών Ακινήτων που αρχικώς εξεταζόταν να φιλοξενήσει το Κέντρο Αποκατάστασης κατέληξε στο Βατοπέδι), παρά να διαφανεί αν και πού τελικώς θα κατασκευαστεί ένα τέτοιο Κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή