Πρυτάνεις κατά κολεγίων με όλα τα έννομα μέσα

Πρυτάνεις κατά κολεγίων με όλα τα έννομα μέσα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάσταση απόψεων μεταξύ υπ. Παιδείας και ΑΕΙ σε βασικά ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτυπώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο στους Δελφούς. Τα κυριότερα είναι η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ και η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ. Με επίκεντρο τα δύο αυτά ζητήματα, άλλωστε, θα οργανωθούν την Πέμπτη φοιτητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα (Προπύλαια, 12.00), και σε άλλες πόλεις, όπου θα συμμετάσχουν η ΟΛΜΕ και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών. Για το ίδιο θέμα η ομοσπονδία των διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) αποφάσισε απεργία στις 19 και 25 Νοεμβρίου, μαζί με την ΠΟΣΔΕΠ.

Συγκεκριμένα, οι πρυτάνεις ζήτησαν από τον υπουργό που παραβρέθηκε στη Σύνοδο, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των κολεγίων με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 36/05 (βάση της οποίας αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα). Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσαν ότι θα εξαντλήσουν τα όποια έννομα μέσα έχουν κατά της αναγνώρισης. Ο υπουργός Παιδείας πάντως κράτησε σαφείς αποστάσεις από τους πρυτάνεις, δηλώνοντας ότι «τα ΑΕΙ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Πρέπει να αφήσουν πίσω φοβικά σύνδρομα και ιδεοληψίες. Εχουν το επιστημονικό δυναμικό, τις υποδομές, τη χρηματοδότηση, τις δυνάμεις να βγουν στον ανταγωνισμό και να κερδίσουν τη μάχη της ποιότητας».

Στο αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης, ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι… καλοπληρωτής. «Ενα ενδιαφέρον στοιχείο, που μας δείχνει και τον δρόμο, είναι ότι τα ελληνικά ΑΕΙ λαμβάνουν το 90% των πόρων τους από το κράτος, ενώ ο μέσος όρος ΟΟΣΑ είναι 65%. Το 35% διασφαλίζεται από ιδιωτικούς πόρους». Πάντως, χθες το ΤΕΙ Πειραιά δεν λειτούργησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χαμηλή χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ κ. Λάζαρο Βρυζίδη, το ίδρυμα χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ, αλλιώς κινδυνεύει να μην καλύψει λειτουργικά έξοδα (π.χ. το χρέος προς τη ΔΕΗ που απειλεί με διακοπή ρεύματος). Τέλος, η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει προγραμματίσει για αύριο παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Παιδείας, ζητώντας τα πτυχία ύστερα από πενταετείς σπουδές να αναγνωριστούν ως master.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή