Ωρολογιακή βόμβα οι φυλακές

Ωρολογιακή βόμβα οι φυλακές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια ώρα που οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών ξεσηκώνονται μαζικά, απέχοντας χθες από το συσσίτιο και με την πρόθεση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας στις 8 Νοεμβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», η συμμετοχή των κρατουμένων στην κινητοποίηση κρίνεται σημαντική. Ειδικότερα, σε ορισμένες από τις 21 φυλακές η αποχή συσσιτίου αγγίζει ακόμα και το 100%, παρά τις «μαζικές μεταγωγές και το κλίμα τρομοκρατίας», που καταγγέλλει η Πρωτοβουλία. Ειδικότερα, στη φυλακή Γρεβενών συμμετέχουν και οι 180 κρατούμενοι, στη φυλακή ανηλίκων Αυλώνα και οι 183 και στα Χανιά και οι 102 κρατούμενοι. Στις φυλακές Κορυδαλλού, στην Α΄ πτέρυγα το 50% των κρατουμένων απείχαν από το συσσίτιο, ενώ στις Β΄, Γ΄ και Δ΄ πτέρυγες απείχε το 100% των κρατουμένων. Στο σωφρονιστικό κατάστημα Αλικαρνασσού πήραν μέρος στην κινητοποίηση 194 Ελληνες και 54 Αλβανοί, στην Αμφισσα και οι 254 έγκλειστοι, στην Κομοτηνή και οι 200, στα Γιάννενα 185 από τους συνολικά 254 φυλακισμένους, ενώ στα Διαβατά 410 από τους 590. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και τα δύο σωφρονιστικά καταστήματα ανήλικων κρατουμένων σε Βόλο και Αυλώνα, όπως επίσης οι γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών και το παράρτημα γυναικών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Δέσμευση Χατζηγάκη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης δεσμεύτηκε για την ανέγερση, επέκταση και ανακαίνιση των σωφρονιστικών καταστημάτων, ενώ παράλληλα το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο των Φυλακών εισηγήθηκε μέτρα και ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως τη μείωση του ελάχιστου ορίου ποινής για την υφ’ όρο απόλυση κρατουμένων από τα 4/5 στα 3/5 της ποινής για καταδίκες που αφορούν υποθέσεις ναρκωτικών. Επίσης, προτείνει τον εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεων που αφορούν τον σωφρονισμό ανήλικων κατάδικων στις φυλακές, ενώ καταθέτει και πρόταση για την απόλυση κρατουμένων που εκτίουν ποινή φυλάκισης για πλημμελήματα.

Η κατάσταση

Τόσο οι ίδιοι κρατούμενοι όσο και οι φορείς που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους αποτυπώνουν την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα. Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπερπληθυσμός, τέσσερις και πλέον κρατούμενοι στοιβαγμένοι σε ατομικά κελιά. Αυστηροποίηση ποινών και αύξηση των προφυλακίσεων. Ανθυγιεινές συνθήκες. Βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Αλόγιστα πειθαρχικά σε όσους αντιτάσσονται. Κράτηση σε απομακρυσμένες από τον ιστό της πόλης φυλακές. Στέρηση αδειών και ευεργετημάτων. Ελλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταγωγές σε βρώμικες και ανθυγιεινές κλούβες…

Τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλοι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή