5.500 κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας

5.500 κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε τα πρώτα προβλήματα υγείας που «χτύπησαν» τους απεργούς πείνας των ελληνικών φυλακών ούτε η μεταφορά δεκάδων κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, Πατρών, Αλικαρνασσού, Χίου, Κέρκυρας στα νοσοκομεία φαίνεται ότι πτόησαν το κίνημα διαμαρτυρίας. Περίπου 5.500 έγκλειστοι συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Η συνάντηση της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» με τον υπουργό Δικαιοσύνης δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας διευκρίνισαν στο κ. Χατζηγάκη ότι οι προτάσεις του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς. «Μετά από 10 μέρες κινητοποίησης στις φυλακές, είναι απαράδεκτο τα βασικά αιτήματα 10.000 κρατουμένων να μην αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οπως, επίσης είναι αδύνατο, οι αγωνιζόμενοι κρατούμενοι να δεχθούν ρυθμίσεις, όπως αυτές που προτείνει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ), το οποίο κάνει λόγο για μείωση του χρόνου μετά τον οποίο ο φυλακισμένος μπορεί να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης για τους καταδικασμένους για ναρκωτικά από 4/5 της συνολικής ποινής σε 3/5, εξαιρώντας όμως όσους είναι κατ’ εξακολούθηση, συνήθεια και υποτροπή – δηλαδή σχεδόν όλους!», επισημαίνει η Πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ, οι καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε σωφρονιστικά καταστήματα συνεχίζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις φυλακές Τρικάλων, όπου ομάδα κρατουμένων αναφέρει ότι «έχουν να δουν γιατρό μήνες, ενώ η αυστηρότητα στη χορήγηση αδειών είναι άκρως υπερβολική». Μέχρι χθες το βράδυ, απεργία πείνας πραγματοποιούσαν στην Αλικαρνασσό 79 άτομα, στην Αμφισσα 131, στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα 183, στα Γρεβενά 166, στα Διαβατά (ανηλίκων) 12 και στα Διαβατά ενηλίκων 430, στις φυλακές Δομοκού 580, στις γυναικείες του Ελαιώνα Θηβών 59, στην Κέρκυρα 192, στην Κομοτηνή 231, στον Κορυδαλλό 950, στη Λάρισα 280, στο Μαλανδρίνο 289, στην Πάτρα 900, στα Τρίκαλα 520 (17 έχουν ράψει το στόμα τους), στη Χαλκίδα 163, στα Χανιά 33 και στη Χίο 53.

Μήνυμα αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ενώ τη δική τους ανακοίνωση συμπαράστασης υπογράφουν 22 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Πρόκειται για τους συγγραφείς Ιωάννα Καρυστιάνη, Ζυράννα Ζατέλη, Μάρω Δούκα, Μένη Κουμανταρέα, Ρέα Γαλανάκη, Ευγενία Φακίνου, Δημήτρη Νόλλα, τους ποιητές Κική Δημουλά, Μιχάλη Γκανά, Θοδωρή Γκιώνη, τους σκηνοθέτες Παντελή Βούλγαρη, Λευτέρη Βογιατζή, τους ηθοποιούς Κάτια Γέρου, Ειρήνη Ιγγλέση, τους ζωγράφους Γιώργο Ρόρρη και Κυριάκο Κατζουράκη. Επίσης υπογράφουν ο συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος, ο τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, η αρχαιολόγος Μαρίνα Καραγάτση, ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος και η ψυχίατρος Κάτια Χαραλαμπάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή