Λαπαροσκοπική λήψη νεφρού από δότη

Λαπαροσκοπική λήψη νεφρού από δότη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία τεχνική ελάχιστης χειρουργικής επέμβασης «συναντά» τις μεταμοσχεύσεις. Πρόκειται για τη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή από ζώντα δότη, με σκοπό τη μεταμόσχευση, τεχνική που εφαρμόσθηκε και στη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε με επιτυχία στις 4 Νοεμβρίου 2008 στην Α΄ Χειρουργική Κλινική-Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σε μία γυναίκα 55 ετών που «δώρισε» το νεφρό της στον 29χρονο γιο της.

Ο ασθενής έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και τα δύο τελευταία χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση. Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας, αναπληρωτής διευθυντής κ. Σπύρος Δρακόπουλος, είναι η πρώτη φορά που αφαιρείται λαπαροσκοπικά νεφρό προς μεταμόσχευση στη χώρα μας, η μέθοδος ωστόσο χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα μεταμοσχευτικά κέντρα των ΗΠΑ και στα περισσότερα της Ευρώπης.

Είναι πιο ανώδυνη για το δότη έναντι της κλασικής χειρουργικής, αφού δεν γίνεται μεγάλη τομή, απαιτεί λιγότερες ημέρες νοσηλείας (τρεις ημέρες έναντι 8 ή/και περισσότερων με την κλασική χειρουργική) και επιτρέπει ταχύτερη επιστροφή του δότη στην εργασία του.

Η τεχνική αφορά τη χρήση λεπτών εύκαμπτων οργάνων που εισέρχονται στην κοιλιακή χώρα μέσω μικρών οπών, για την αφαίρεση του νεφρού, η οποία και γίνεται από μία μικρή τομή στο κοιλιακό τοίχωμα κάτω από τον ομφαλό. Εν συνεχεία και εντός λίγων λεπτών μεταμοσχεύεται στον υποψήφιο λήπτη.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη Μονάδα από το 1991 έως σήμερα -με τη συμβολή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ)- έχουν πραγματοποιηθεί 450 μεταμοσχεύσεις νεφρού. Η πλειονότητα των μοσχευμάτων που χρησιμοποιήθηκαν προερχόταν από πτωματικό δότη. Εφέτος έχουν πραγματοποιηθεί 45 μεταμοσχεύσεις νεφρού, αριθμός αυξημένος έναντι άλλων ετών, γεγονός που αποδίδεται στην απήχηση που είχε στην κοινωνία η δωρεά των οργάνων του νεαρού Αυστραλού, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στη Μύκονο, το περασμένο καλοκαίρι.

Αύξηση κατά 92%

Ενθαρρυντική άλλωστε είναι η συνολική φετινή δραστηριότητα στον χώρο των μεταμοσχεύσεων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, από τις αρχές του έτους έως και το τέλος Οκτωβρίου 2008, πραγματοποιήθηκαν 226 μεταμοσχεύσεις έναντι 118 που είχαν γίνει το αντίστοιχο διάστημα του 2007, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 92%. Από όσες έγιναν εφέτος, οι 156 αφορούσαν μεταμοσχεύσεις νεφρού, οι 49 ήπατος, οι 15 καρδιάς -πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί μόλις 5-, οι τρεις πνευμόνων, ενώ έγιναν και 3 διπλές μεταμοσχεύσεις (δύο για πάγκρεας και νεφρό και μία για ήπαρ και νεφρό).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή