Ο Αη Βασίλης θα κάνει πάλι το θαύμα του

Ο Αη Βασίλης θα κάνει πάλι το θαύμα του

6' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μα πώς προλαβαίνει ο Αη Βασίλης να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου μέσα σε ένα βράδυ; Γιατί ο πιο αγαπημένος άγιος είναι χοντρούλης και φοράει κόκκινα ρούχα; Κι ακόμα, τι είδαν οι τρεις Μάγοι στον ουρανό το βράδυ της γέννησης του Χριστού και κατευθύνθηκαν προς τη φάτνη; Ερωτήματα σαν κι αυτά, που μπορεί ποτέ να μη μας απασχόλησαν, αφημένα απλά στη μαγεία των Χριστουγέννων, επιχειρούν να «απαντήσουν» ή απλά να σχολιάσουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα άλλοτε διευκολύνει την επικοινωνία ορισμένων βασικών επιστημονικών εννοιών και άλλοτε απλά καταλήγει στην παραδοχή ότι… μόνο ο Αη Βασίλης ξέρει πώς τα καταφέρνει.

Οσες φορές και αν αγωνιούσατε μήπως και φέτος δεν προλάβει ο Αη Βασίλης να είναι συνεπής στο ραντεβού του, ο κοκκινοντυμένος φίλος των παιδιών έβρισκε τον τρόπο να αφήσει το δώρο κάτω από το δέντρο τη νύχτα πριν από την Πρωτοχρονιά. Μα πώς τα καταφέρνει, άραγε, αυτός ο αξιαγάπητος στρουμπουλός παππούς να προλάβει όλα τα παιδιά μέσα σε μια νύχτα; Κατ’ αρχήν, όπως μας εξηγεί η κ. Αννα Χριστοδούλου, μέλος της ομάδας Scico, που ασχολείται με τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης, «ο Αη Βασίλης δεν έχει στην διάθεσή του μόνο 12 ώρες, που διαρκεί το βράδυ στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, αλλά 32, εάν αξιοποιήσει την περιστροφή της Γης και αρχίσει να μοιράζει τα δώρα του από την Ανατολή, όπου η νύχτα έρχεται νωρίτερα και μετά να συνεχίσει στη Δύση».

Σε πόσα παιδάκια όμως πηγαίνει δώρο; Τα παιδιά σε όλο τον πλανήτη υπολογίζονται σε περίπου δύο δισεκατομμύρια. Εάν ο Αη Βασίλης δεν είναι ρατσιστής (δεν μας φαίνεται καθόλου τέτοιος… τύπος) και πάει δώρο σε όλα τα παιδιά (και όχι σε αυτά των χριστιανών), πρέπει να επισκεφθεί περίπου 800 εκατομμύρια σπίτια, υπολογίζουν οι επιστήμονες. «Θεωρούμε ότι το κάθε σπίτι απέχει κατά μέσο όρο 400 μέτρα από το αμέσως κοντινότερο, δηλαδή ο Αη Βασίλης πρέπει ούτε λίγο ούτε πολύ να καλύψει μια διαδρομή 320 δισεκατομμυρίων μέτρων. Δύσκολη υπόθεση ακόμη και για έναν Αγιο», σχολιάζει η κ. Χριστοδούλου. Αν υπολογίσουμε και την καθυστέρηση της στάθμευσης του ελκήθρου (ψάχνε για παρκάρισμα στην… Κυψέλη), της εισόδου από την καμινάδα ή από το μπαλκόνι, του χρόνου που χρειάζεται για να δοκιμάσει τα γλυκά του σπιτιού, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα…

Παρενέργειες

«Και όμως, υπάρχει ταχύτητα με την οποία θα μπορούσε να ταξιδέψει ο Αη Βασίλης και να προλάβει. Είναι η ταχύτητα του φωτός, 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Με αυτήν την ταχύτητα θα διήνυε την απόσταση σε περίπου 1.066 δευτερόλεπτα και 67 δέκατα, δηλαδή σε λιγότερο από 18 λεπτά(!), χώρια οι καθυστερήσεις», λέει η κ. Χριστοδούλου. Αλλά, ακόμα και εάν είχε… βιονικούς ταράνδους για να σέρνουν την άμαξά του με αυτήν την ασύλληπτη ταχύτητα (ένας κανονικός τάρανδος δεν τρέχει με πάνω από 15 – 25 χιλιόμετρα την ώρα), θα προκαλούνταν διάφορα παράξενα στον Αη Βασίλη. «Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, όσο ένα σώμα πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός τόσο η μάζα τείνει να γίνει άπειρη», εξηγεί η φυσικός. Δηλαδή, όσο περισσότερο τρέχει η άμαξα του Αγίου τόσο αυτός θα φουσκώνει, θα φουσκώνει, θα φουσκώνει και θα γίνεται ατελείωτος…

«Αν όμως ο Αη Βασίλης τρέχει με το 0,4 της ταχύτητας του φωτός, δηλαδή με 125.000 χλμ. το δευτερόλεπτο, τότε η μάζα του μεγαλώνει μόνο κατά 10%. Δηλαδή αν είναι 100 κιλά, τότε θα γίνει 110. Και τότε προλαβαίνει να κάνει τη δουλειά, αφού θα χρειαστεί ακριβώς 2.560 δευτερόλεπτα και 42 δέκατα του δευτερολέπτου, δηλαδή λιγότερο από τρία τέταρτα της ώρας!». Ανετα…

Βεβαίως, μια τέτοια ταχύτητα είναι εξωπραγματική, αφού και οι πιο γρήγοροι πύραυλοι αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι 60 χλμ. το δευτερόλεπτο. Εξάλλου, το σώμα του Αγίου θα εξαϋλωνόταν από την τριβή της ατμόσφαιρας. Σε τελική ανάλυση, ο Αη Βασίλης μάλλον προλαβαίνει, γιατί εκατομμύρια παιδιά το επιθυμούν σφόδρα και εκατομμύρια γονείς φροντίζουν γι’ αυτό. Τόσες θελήσεις μαζεμένες μετακινούν… βουνά και Αγίους.

Τι πραγματικά είδαν οι τρεις Μάγοι

Τι ήταν τελικά το φωτεινό σημάδι, το «άστρο των Χριστουγέννων», που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη που γεννήθηκε ο Ιησούς, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση; Εάν αναζητήσουμε ερμηνεία πέρα από το αξίωμα «ήταν θεϊκό σημάδι», τότε τι απαντήσεις υπάρχουν; «Δεν υπάρχει καμιά αποδεκτή θεωρία σήμερα», λέει στην «Κ» η φυσικός κ. Χριστοδούλου. «Δεν θα μπορούσε να είναι ούτε αστέρας, γιατί δεν αλλάζουν τις θέσεις τους στον ουρανό. Ούτε πλανήτης, γιατί κανένας από τους τέσσερις που είναι ορατοί από την Γη (Αρης, Κρόνος, Δίας και Αφροδίτη) δεν είναι τόσο λαμπεροί. Ούτε κομήτης, γιατί οι κομήτες, αν και μπορεί να δώσουν μεγάλη λάμψη, σβήνουν γρήγορα.

Θα μπορούσε ίσως να είναι σουπερνόβα, δηλαδή μια έκρηξη ενός αστέρα που να ήταν ορατή στον δικό μας ουρανό.

Στον Γαλαξία μας συμβαίνουν τρεις εκρήξεις σουπερνόβα το έτος, αλλά συνήθως δεν βλέπουμε καμία. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να είναι ορατές με γυμνό οφθαλμό. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει», συμπληρώνει.

Πρόσφατα μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών διατύπωσε τη θεωρία ότι το «Αστρο των Χριστουγέννων» προήλθε από τη συζυγία των πλανητών της Αφροδίτης και του Δία, τα οποία ήρθαν τόσο κοντά το ένα στο άλλο ώστε δημιούργησαν απότομα μια ασυνήθιστα έντονη λάμψη. Ο Αυστραλός αστρονόμος Dave Reneke, χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο λογισμικό, ισχυρίζεται ότι κατέγραψε τις ακριβείς θέσεις όλων των ουράνιων σωμάτων πάνω από τους Αγίους Τόπους πριν από 2.000 χρόνια. Οι Αυστραλοί ισχυρίζονται ότι αποκάλυψαν ένα εντυπωσιακό αστρονομικό γεγονός, περίπου την εποχή που θεωρείται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς. Για την ακρίβεια, δύο χρόνια πριν. Στην περίπτωση αυτή βέβαια εκτός από τη χρονολογία γέννησης πρέπει να αλλάξει και η ημερομηνία, αφού η συζυγία εμφανίστηκε στις 17 Ιουνίου και όχι τον Δεκέμβριο. Λέτε να τα κάνουν αυτά οι Αυστραλοί γιατί ο χειμώνας τους ξεκινάει τον Ιούνιο;

Ο Σάντα Κλάους και η παχυσαρκία

Γιατί όμως ο Αη Βασίλης είναι χοντρός; Επειδή είναι λιχούδης και τσιμπολογάει σε κάθε σπίτι; ΄Η επειδή κάνει καθιστική ζωή, όταν δεν μοιράζει τα δώρα; ΄Η επειδή αυξήθηκε η μάζα του λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται; Οι απαντήσεις αυτές φαίνονται πολύ επιφανειακές στην ομάδα Scico, μια ομάδα νέων επιστημόνων, που είναι πραγματικά «τρελοί» με την επιστήμη (εξ ου και το όνομά τους… σάικο, που προκύπτει από το Science & Communication – Επιστήμη και Επικοινωνία) και ειδικά με τη διάδοσή της με τρόπους εκλαϊκευτικούς και ψυχαγωγικούς. Τα μέλη της Scico, επιστήμονες οι ίδιοι αλλά με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, ανέβασαν την περίοδο αυτή μια χιουμοριστική θεατρική παράσταση για την Επιστήμη των Χριστουγέννων.

Να πώς διερευνά ο βιολόγος Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, ιδρυτής της ομάδας, την παχυσαρκία του Αη Βασίλη στο εν λόγω θεατρικό: Θεωρεί υπεύθυνες τη λεπτίνη και την ινσουλίνη, που ζουν σε ένα χωριό (κύτταρο) και εργάζονται στο δημαρχείο του (πυρήνας του κυττάρου), όπου βρίσκεται και η τεράστια βιβλιοθήκη του δημαρχείου (DNA) με περίπου 30.000 βιβλία (γονίδια με πληροφορίες για τις κυτταρικές λειτουργίες), στο καθένα από τα οποία είναι γραμμένα τα καθήκοντα των κατοίκων του χωριού. Αν για κάποιο λόγο σβηστεί ή σκιστεί κάποια σελίδα ενός βιβλίου (δηλαδή υπάρξει κάποια μετάλλαξη), τότε η λεπτίνη και η ινσουλίνη θα κάνουν λάθος τις δουλειές τους, με αποτέλεσμα ή την κληρονομική παχυσαρκία ή τον σακχαρώδη διαβήτη. Τα μέλη της Scico (www.scico.gr) είναι οι Θ. Αναγνωστόπουλος, Α. Βαρσάμου, Γ. Εψιμος, Ε. Καραταΐρη, Σπ. Κιτσινέλης, Ν. Παπαδημητρίου, Α. Χριστοδούλου. Οσο για τα κόκκινα ρούχα της στολής του Αη Βασίλη, θεωρείται ότι επιλέχθηκαν γιατί λειτουργούν θετικά και αισιόδοξα σε παιδιά και μεγάλους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο πιο διάσημος Αγιος ντύθηκε τα χρώματα εταιρείας αναψυκτικών που πάει… με όλα, αναφερόμενοι σε μία από τις πρώτες διαφημίσεις της εταιρείας, όπου ο καλοσυνάτος γεράκος που μοιράζει αναψυκτικά μοιάζει εντυπωσιακά με τη σημερινή εικόνα του Αη Βασίλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή