Αύξηση εμφανίζει η εγκληματικότητα στους ανηλίκους

Αύξηση εμφανίζει η εγκληματικότητα στους ανηλίκους

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 3% παρουσιάζει η εγκληματικότητα τα τελευταία έτη, ενώ η συμμετοχή των ανηλίκων σε αυτή από 4,8% που ήταν το 1990 έφθασε στο 7% το 2004. Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε η Βάσω Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στην έδρα της Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλώντας, χθες, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Δήμου Πειραιώς για τη δημιουργία Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης για την Κοινωνική Πρόληψη της Παραβατικότητας των Ανηλίκων ύστερα από πρόταση του δημάρχου Παναγιώτη Φασούλα.

Αναφερόμενη στο προφίλ των ανήλικων παραβατών η κ. Αρτινοπούλου σημείωσε ότι πρόκειται για αγόρια σε ποσοστό 97%, ηλικίας 14 – 17 ετών, προερχόμενα από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα και δυσλειτουργικές οικογένειες. Επίσης, οι ανήλικοι παραβάτες φέρονται να είναι χρήστες τοξικών ουσιών και κατά κανόνα να έχουν εγκαταλείψει το σχολείο.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε η εγκληματολόγος καθηγήτρια, το πρώτο εξάμηνο του 2007 οι υποθέσεις που απασχόλησαν το Μονομελές και Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Αθήνας αφορούσαν κυρίως σε: παραβάσεις του ΚΟΚ (41%), παραβάσεις της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία-διακίνηση πλαστών CD (18%), κλοπές (13%), παράνομη είσοδο στη χώρα (11%), σωματικές βλάβες (2%), απόπειρες κλοπής (2%), πλημμεληματικές παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών (2%), κακουργηματικές παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών (1%), φθορές ξένης ιδιοκτησίας (1%) και ληστείες (1%) ενώ έπονται με μικρούς αριθμούς άλλα αδικήματα.

Κατά την ίδια, η πρόληψη συνίσταται στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, στη συνεργασία φορέων για κοινωνική ένταξη των ανηλίκων και στη δικτύωση της Δημοτικής Επιχείρησης με άλλα ανάλογα Ευρωπαϊκά Δίκτυα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή