Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης για την Κούνεβα

Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης για την Κούνεβα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, που συνεχίζει να δίνει μάχη στον Ευαγγελισμό, ήταν η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης και της Παναττικής Ενωσης της ΠΕΚΟΠ ήταν περίπου 2.500 με 3.000 άτομα. Οι περισσότεροι μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλόγων και γυναικείων οργανώσεων, πολλά από τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ, της μόνης εκ των δύο τριτοβάθμιων οργανώσεων που με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνδικαλιστών ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης δήλωσε συμμετοχή στη συγκέντρωση. Αλλά και άνθρωποι που απλώς ήθελαν να είναι εκεί, γιατί έπρεπε.

Με σύνθηματα όπως: «Η Κωνσταντίνα θα δικαιωθεί, ο μεσαίωνας θα καταργηθεί» οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια προς το κτίριο του υπουργείου Απασχόλησης, στην Πειραιώς. «Οι δολοφόνοι της Κωνσταντίνας θα πληρώσουν. Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρείες» έγραφε το πανό που κρατούσαν στην κεφαλή της πορείας η μητέρα της Κωνσταντίνας, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του σωματείου, κ. Βλ. Παπαθανάση και Β. Τσιούνη.

Η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική, αλλά προς το τέλος και αφού οι πρώτοι διαδηλωτές είχαν αρχίσει να διαλύονται προκλήθηκαν επεισόδια περιορισμένης έκτασης μπροστά από την είσοδο του υπουργείου, όπου είχαν παραταχθεί άνδρες των ΜΑΤ.

Η χθεσινή πρωτοβουλία κατέδειξε ότι έχει δημιουργηθει ένα δίκτυο αλληλεγγύης αρκετά σημαντικό. Ομως, ο όγκος της συγκέντρωσης δεν ήταν αντίστοιχος της πρωτοφανούς δολοφονικής επίθεσης κατά της μετανάστριας. Ισως, η άρνηση της ΓΣΕΕ να παράσχει στήριξη σε αυτήν την κινητοποίηση, αλλά και η εκκωφαντική απουσία πολλών συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, να εμπόδισε τη συμμετοχή του κόσμου που θέλει να συμπαρασταθεί. Η σιωπή της ΓΣΕΕ καταγράφεται, επιεικώς, ως αμηχανία, σε ένα αίτημα που συσπειρώνει ανθρώπους ανεξαρτήτως ιδεολογίας, κομματικής ένταξης ή κοινωνικής θέσης.

Φαίνεται ότι για τους συνδικαλιστές που έμαθαν να λειτουργούν συντεταγμένα ως ενιαίος μηχανισμός όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους, το σύνθημα των διαδηλωτών «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι, Ελληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι» ίσως και να ‘ναι επικίνδυνο. Ισως και να φοβούνται περισσότερο από την Κωνσταντίνα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή