Λίγοι οι προληπτικοί έλεγχοι στην Ε.Ε.

Λίγοι οι προληπτικοί έλεγχοι στην Ε.Ε.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω του μετρίου είναι οι επιδόσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, όπως αποκαλύπτεται από έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η επίτροπος για την Υγεία κ. Ανδρούλα Βασιλείου επισήμανε ότι λόγω της γήρανσης του πληθυσμού τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν και κάλεσε τα κράτη-μέλη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους.

Παρ’ όλο που ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τις ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος, το 2007 διενεργήθηκαν μόνο 55 εκατομμύρια από τους τουλάχιστον 125 εκατ. ελέγχους που προβλέπει η Ε.Ε. Παράλληλα, μόλις το 41% των προληπτικών ελέγχων για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγραμμάτων βάσει πληθυσμού, όπως απαιτείται από τη σύσταση του συμβουλίου. Κάθε χρόνο εντοπίζονται 3.200.000 κρούσματα καρκίνου στην Ευρώπη και στις γυναίκες το 32% των θανάτων οφείλεται στις τρεις μορφές καρκίνου που αναφέραμε. Για τον καρκίνο του μαστού μόνο σε 22 κράτη-μέλη λειτουργούν ανάλογα προγράμματα, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μόνο σε 15 και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μόνο σε 12.

Δυστυχώς η Ελλάδα και στις τρεις κατηγορίες ελέγχων δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα βάσει πληθυσμού, αν και προβλέπεται να το πράξει σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου 2008 – 2012. Εν τούτοις, στα προγράμματα που λειτουργούν στην Ελλάδα συμμετέχει ικανοποιητικός αριθμός πολιτών (αναλογικά με τον πληθυσμό μας) που ανήκει στις επικίνδυνες ομάδες ηλικίας.

Εξαιρετικά ελαστικά είναι ακόμη τα όρια ηλικίας που προβλέπονται ώστε ένας Ελληνας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρόληψης. Για παράδειγμα το όριο ηλικίας για προληπτική εξέταση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι από τα χαμηλότερα στην Ενωση, ενώ το όριο ηλικίας για καρκίνο του παχέος εντέρου φτάνει μέχρι τη μεγαλύτερη ηλικία. Τα δε χρονικά διαστήματα μεταξύ δύο αρνητικών εξετάσεων και για τους τρεις τύπους καρκίνου είναι από τα συντομότερα. Οσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στην Ελλάδα καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης και θνησιμότητας από ολόκληρη την Ενωση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή