Μετανάστες τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης

Μετανάστες τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τραγικά θύματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αναμένεται να γίνουν οι μετανάστες που διαβιούν στις ανεπτυγμένες χώρες, και στην Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας της ανεργίας.

Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο, που θα προκαλέσει εντονότερες πιέσεις στα δυτικά κράτη, η διεθνής κοινότητα και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί αντιπροτείνουν την παροχή κινήτρων στους μετανάστες ώστε να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και να μεταφέρουν εκεί την τεχνογνωσία τους, ώστε και οι χώρες τους να αναπτυχθούν και τα μεταναστευτικά ρεύματα να συγκρατηθούν.

Οι πρακτικές αυτές συζητούνται σήμερα στην ημερίδα που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) σε συνεργασία με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη μετανάστευση. Το παράδειγμα του Μεξικού που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΜΕΠΟ, κ. Αλ. Ζαβό, παρουσιάζει αντίστροφες ομοιότητες με την Ελλάδα ως προς τα μεταναστευτικά ρεύματα (το 33% των μεταναστών στις ΗΠΑ προέρχεται από το Μεξικό, κατ’ αντιστοιχία, το 55% των μεταναστών στην Ελλάδα προέρχεται από την Αλβανία) θα μπορούσε να τύχει προσοχής απ’ τη χώρα μας που προσελκύει μετανάστες ως πύλη εισόδου της Ε.Ε., πάντα σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, είπε μιλώντας στην «Κ».

Το Μεξικό εφάρμοσε το πρόγραμμα προσέλκυσης των οικονομικών πόρων της διασποράς της «Ενα για Τρία» (για κάθε ένα δολάριο που οι οργανώσεις μεταναστών επενδύουν στις κοινότητές τους, η πολιτεία και ο ιδιωτικός τομέας επενδύουν άλλα δύο). Ετσι, την τετραετία 2002-2005 συγκεντρώθηκαν 220 εκατ. δολάρια που χρηματοδότησαν 5.000 κοινωνικά προγράμματα σε περισσότερες από εκατό κοινότητες της χώρας.

Στην Ελλάδα, σημειώνει ο κ. Ζαβός, οι μετανάστες (περίπου 600.000 νόμιμοι και 200.000 παράνομοι, κυρίως από τρίτες χώρες), αποτελούν το 10,3% του συνολικού εργατικού δυναμικού, παράγοντας το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ, σύμφωνα με μελέτες του ΙΜΕΠΟ, το 50% εξ αυτών δηλώνει πως επιθυμεί να ζήσει στην Ελλάδα και το 70% έχει ενσωματωθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία. Εντούτοις, επισήμανε ο ίδιος, ένα μέρος τουλάχιστον των εσόδων τους μπορεί να επιστραφεί στη χώρα προέλευσής τους, «ακριβώς όπως είχε κάνει η Ελλάδα με τους Ελληνες της διασποράς, στους οποίους πρόσφερε ευνοϊκές φοροαπαλλαγές εφόσον επένδυαν το συνάλλαγμά τους για την αγορά ακινήτων και εξοπλισμού εντός Ελλάδας».

Μ’ αυτόν τον τρόπο, και εφόσον διασφαλιστεί η δυνατότητά τους να επανέλθουν αργότερα στην Ελλάδα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ, η χώρα θα ανακουφιστεί από τις πιέσεις της ανεργίας που θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τους μετανάστες αλλά και τον εγχώριο πληθυσμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή