Χωρίς «στέγη» έμειναν χιλιάδες λαθρομετανάστες

Χωρίς «στέγη» έμειναν χιλιάδες λαθρομετανάστες

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Η φωτιά του πολέμου τούς έδιωξε από τις χώρες τους και μια άλλη φωτιά, το βράδυ της Τετάρτης, έγινε η αιτία να γίνουν ακόμα πιο δραματικές οι ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στην Πάτρα. Ο λόγος για τους περίπου 2.000 λαθρομετανάστες που έχασαν μέσα στις φλόγες δεκάδες παραπήγματα από χαρτόνι και νάιλον και τώρα είναι πλέον αναγκασμένοι να μείνουν όπου βρουν. Σε οικοδομές, σε εγκαταλειμμένα σπίτια, σε παγκάκια και σε πάρκα, με όποιους κινδύνους υπάρχουν για την υγεία τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, είναι τέτοιο το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην Πάτρα, που όσοι λαθρομετανάστες διαβιούσαν στον εξαθλιωμένο καταυλισμό θεωρούνταν προνομιούχοι σε σύγκριση με άλλους που προσπαθούν να επιβιώσουν κυριολεκτικά όπου βρουν.

Βραχυπρόθεσμες δράσεις

Μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά στον καταυλισμό, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Σπ. Σπυρίδων, ο νομάρχης Αχαΐας κ. Δ. Κατσικόπουλος, ο δήμαρχος Πατρέων κ. Α. Φούρας, ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος Δ. Μπουλούκος, κ.ά. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, αποφασίστηκαν βραχυπρόθεσμες δράσεις, όπως τα μέτρα αστυνόμευσης στην περιοχή του καταυλισμού και στο λιμάνι, καθώς και η φιλοξενία των μεταναστών, σε συνεννόηση πάντα με το υπουργείο Εσωτερικών. «Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της πολιτείας για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας υλοποιείται όπως έχει ήδη ανακοινωθεί», είπε υπονοώντας προφανώς την περιοχή του Δρεπάνου στο δήμο Ρίου.

Σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Σπ. Σπυρίδων ανέφερε ότι έχουν ήδη αναλάβει δράση οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Αχαΐας και του Δήμου Πατρέων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Επίσης σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας εξασφαλίστηκε η φιλοξενία μέχρι και 50 ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξενώνες της περιοχής, αν υπάρξει ανάγκη. Οσον αφορά τα αίτια της φωτιάς ο κ. Σπυρίδων δήλωσε ότι «ξεκίνησε από το κέντρο του καταυλισμού και δεν ήταν προϊόν εμπρησμού, αλλά ατυχήματος».

Καμιά οριστική απόφαση

Πάντως στη χθεσινή σύσκεψη δεν ελήφθη καμιά οριστική απόφαση για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών. Χθες το πρωί οι λαθρομετανάστες έψαχναν μέσα στα αποκαΐδια μήπως και βρουν κάτι που να σώθηκε από τα λιγοστά υπάρχοντά τους.

Ο αριθμός των λαθρομεταναστών που έρχονται στην Πάτρα, με την ελπίδα να τρυπώσουν σε κάποιο πλοίο για Ιταλία, έχει ξεπεράσει τους 5.000, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των ανηλίκων. Παρά τη βοήθεια που παρέχουν στους μετανάστες φορείς, εκκλησία, εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και απλοί πολίτες δεν αρκεί για να ζήσουν ως άνθρωποι. Αν και όπως προαναφέρθηκε, οι μετανάστες που έμεναν στον καταυλισμό ήταν σε καλύτερη κατάσταση από αυτούς που ήταν εκτός, τώρα το πρόβλημα αναμένεται να πάρει ακόμα πιο δραματικές διαστάσεις. Το βράδυ της Τετάρτης το πέρασαν μέσα σε υπνόσακους ή όποιο πρόχειρο κατάλυμα βρήκαν, ενώ δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο για τις επόμενες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που καταγράφεται καθημερινά στην Πάτρα. Εξαθλιωμένοι νέοι ψάχνουν σε κάδους απορριμμάτων για φαγητό και ρούχα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που στέκονται έξω από αρτοποιεία, καταστήματα τροφίμων και εστιατόρια περιμένοντας υπομονετικά να τους δώσουν κάτι να φάνε. Αυτοί οι άνθρωποι δεν απλώνουν το χέρι για να ζητήσουν. Με λίγες αγγλικές ή ελληνικές λέξεις που έχουν μάθει, ζητούν λίγα χρήματα ή λίγο ψωμί. Και η ανταπόκριση υπάρχει. Αλλά δεν επαρκεί.

Στιγμές έντασης

Επίσης δεν λείπουν και οι στιγμές της έντασης. Στην προσπάθειά τους να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό, συγκρούονται με τους οδηγούς. Σε εξέλιξη είναι η διενέργεια ΕΔΕ από το υπουργείο Ναυτιλίας για τον τραυματισμό Αφγανού, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες μετανάστες επιχείρησαν να εισβάλλουν σε πλοίο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα μέλος του πληρώματος. Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες περίπου 50 μετανάστες δηλώνουν ότι έχουν έλθει από την Παλαιστίνη και διαμένουν και αυτοί κάτω από άθλιες συνθήκες στη δυτική πλευρά του λιμανιού μαζί με άλλους μετανάστες κυρίως από την Αφρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή