Ρίχνουν δίχτυα στον υπόκοσμο της νύχτας

Ρίχνουν δίχτυα στον υπόκοσμο της νύχτας

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχτυα στον υπόκοσμο ρίχνει η Ελληνική Αστυνομία, προσπαθώντας να συγκεντρώσει πληροφορίες που θα αποκαλύψουν την ταυτότητα των απαγωγέων του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου. Αλλά, παρά την προσδοκία για ταχεία εξιχνίαση της υπόθεσης, οι διωκτικές αρχές δεν διαθέτουν ακόμα επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, έτσι «ανατρέχουν» σε μέλη συμμοριών σκληρών κακοποιών που πρωταγωνιστούν στον πόλεμο της νύχτας, για συλλογή αξιοποιήσιμων πληροφοριών. Πρόκειται άλλωστε για το κατ’ εξοχήν πεδίο οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα, στο οποίο οι διωκτικές αρχές διαθέτουν προσβάσεις και έχουν επαρκώς «χαρτογραφήσει». Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι ο πόλεμος που μαίνεται στον υπόκοσμο και έρχεται στο προσκήνιο με εν ψυχρώ εκτελέσεις και εκρήξεις βομβών έξω από νυχτερινά κέντρα θα οδηγήσει τελικά στο να «ανοίξουν στόματα» όπως χαρακτηριστικά λένε.

«Η εξιχνίαση δεν θα είναι θέμα λίγων ημερών» διευκρινίζουν πάντως στην «Κ» αστυνομικοί και στις μεταξύ τους συζητήσεις μιλούν για ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία εξαιτίας της απόφασης της οικογένειας του κ. Παναγόπουλου να κρατηθεί η αστυνομία μακριά από τη διαδικασία συγκέντρωσης και παράδοσης των λύτρων. Η σύλληψη των απαγωγέων αναδεικνύεται στην υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για την ΕΛ.ΑΣ. Για τη μεν φυσική ηγεσία εν όψει των τακτικών κρίσεων του Μαρτίου, ενώ για τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών λόγω της πιθανότητας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σημασία αποδίδεται και στην επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης. Σε τέτοιο βαθμό που το θέμα πυροδότησε, κατά πληροφορίες, τριβές μεταξύ του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και αξιωματικών που εμπλέκονται στις έρευνες.

Η απαγωγή Παναγόπουλου, όπως και λίγους μήνες νωρίτερα εκείνη του κ. Γ. Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνουν τις αλλαγές του τρόπου δράσης των οργανωμένων κυκλωμάτων κακοποιών. Αλλαγές που ευθυγραμμίζονται μεταξύ άλλων με τα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Οι εκβιασμοί ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων έπαψαν να είναι προσοδοφόροι, ο έλεγχος της πορνείας και της διακίνησης ναρκωτικών πέρασε στα χέρια των Αλβανών, το εμπόριο όπλων ελέγχεται και αυτό κατά κύριο λόγο από αλλοδαπούς. Στο χώρο της νύχτας και μέσα στην αστυνομία είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι πρόσφατες απαγωγές δεν μπορεί παρά να σχετίζονται με την προσπάθεια των κυκλωμάτων που ελέγχονται από τους «νονούς» της νύχτας να εξασφαλίσουν γρήγορα και σοβαρά χρηματικά ποσά.

Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι οι υποψίες στρέφονται κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο γνωστού ποινικού που συνελήφθη πριν από περίπου ένα χρόνο και βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές. Ο συγκεκριμένος ηγείτο ομάδας εκβιαστών και αποτελεί έναν εκ των βασικών πρωταγωνιστών του αιματηρού πολέμου μεταξύ των συμμοριών της νύχτας. Θεωρείται ηθικός αυτουργός για ανθρωποκτονίες και εκρήξεις βομβών σε καφετέριες και νυχτερινά κέντρα, ενώ στο παρελθόν είχαν αποκαλυφθεί σχέσεις του και με επίορκους αστυνομικούς. Πηγές από την αστυνομία σχολιάζουν ότι μετά τον εγκλεισμό του αντιμετωπίζει πρόβλημα… έλλειψης ρευστότητας, γεγονός που θεωρείται πιθανό να τον οδήγησε στο σχεδιασμό και υλοποίηση της απαγωγής του 74χρονου εφοπλιστή. Το ίδιο άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν, συνέβη και στην περίπτωση του Βασ. Παλαιοκώστα. Ενας από τους λόγους που οδήγησαν στην απαγωγή του κ. Μυλωνά φέρεται να ήταν η ανάγκη να ξεπληρώσει εκείνους που οργάνωσαν και έφεραν σε πέρας την επιχείρηση απόδρασής του από τις φυλακές Κορυδαλλού…

Από την επομένη της απαγωγής του κ. Παναγόπουλου από την οικία του στο Καβούρι, αστυνομικοί επεδίωξαν να έρθουν σε επαφή με τον συγκεκριμένο ποινικό. Εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι εάν πράγματι είχε ανάμειξη, τότε το παζλ της απαγωγής θα συμπλήρωναν περιοχές των δυτικών προαστίων, που είχε υπό τον έλεγχό του. Οπως, για παράδειγμα, το Χαϊδάρι όπου τελικά απελευθερώθηκε ο κ. Παναγόπουλος.

Το ενδεχόμενο εμπλοκής του στην υπόθεση ενισχύεται από πληροφορίες που τον συνδέουν με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, δράστη της απαγωγής του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά. Ο Παλαιοκώστας παρίσταται τις τελευταίες ημέρες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά όπου εκδικάζεται η υπόθεση της θεαματικής απόδρασής του με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, τον Ιούνιο του 2006. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί έκαναν λόγο για ομοιότητες στον τρόπο δράσης των απαγωγέων στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Παγίδες

«Αστυνομικοί εμφανίζονται όλο και συχνότερα, τις τελευταίες μέρες, στα στέκια της νύχτας και του υποκόσμου στήνοντας παγίδες σε όποιον από εδώ και πέρα εμφανιστεί να ξοδεύει μεγάλα χρηματικά ποσά», λέει στην «Κ» καλά πληροφορημένη πηγή. Στον κατάλογο των υπόπτων περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο ακόμα σκληρών κακοποιών με συμμετοχή στο λεγόμενο «συνδικάτο του εγκλήματος». Στο παρελθόν εξέτισαν ποινές για ανθρωποκτονίες ή απόπειρες ανθρωποκτονιών, ενώ ο ένας εκ των δύο καταδικάστηκε στο παρελθόν για ληστείες χρηματαποστολών. Και οι δύο αποφυλακίστηκαν και η προσπάθεια εντοπισμού τους τις τελευταίες ημέρες δεν καρποφόρησε. Στοιχείο που αξιολογήθηκε από τις διωκτικές αρχές ως ένδειξη πιθανής εμπλοκής τους στην απαγωγή του εφοπλιστή.

Οι έρευνες για το κρησφύγετο

Ουδέν νεώτερον προέκυψε από τις έρευνες των διωκτικών αρχών για τον εντοπισμό του κρησφύγετου των δραστών. Από το περιεχόμενο της κατάθεσης του εφοπλιστή σχετικά με την εσωτερική διαρρύθμιση του σπιτιού και τα δρομολόγια των απαγωγέων, οι άνδρες των διωκτικών αρχών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κρησφύγετο απέχει από την Αθήνα απόσταση 50 – 100 χιλιομέτρων. Ενα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι και ο εντοπισμός του φαρμακείου απ’ όπου έγινε αγορά των σκευασμάτων ινσουλίνης που χορηγήθηκαν στο κ. Παναγόπουλο. Για τον λόγο αυτό ο απαχθείς ρωτήθηκε επανειλημμένως μετά πόση ώρα του παραδόθηκαν τα φάρμακα από τη στιγμή που τα παρήγγειλε. Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται και ευρήματα που έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα έρευνες, όπως οι κλίσεις των απαγωγέων προς την οικογένεια Παναγοπούλου αλλά και οι δύο κασέτες που έστειλαν οι απαγωγείς στην οικογένεια του εφοπλιστή. Προσπάθειες γίνονται και για τον εντοπισμό του καταστήματος απ’ όπου αγοράστηκαν τα καρτοκινητά που χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή