Διαμαρτυρία για κομμένα δέντρα

Διαμαρτυρία για κομμένα δέντρα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το απόγευμα η περιοχή γύρω από το πάρκο Κύπρου και Πατησίων στην πλατεία Αμερικής, μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και πολιτών που διαμαρτύρονταν από το μεσημέρι για την αιφνίδια κοπή 75 δένδρων, μεταξύ των οποίων και αρκετών αιωνόβιων, από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, η οποία έγινε νωρίς χθες μεταξύ 6 π.μ. και 8 π.μ. Στη δύο στρεμμάτων έκταση, ο δήμος σχεδιάζει να κατασκευάσει χώρο στάθμευσης, παρά την απόφαση της δευτεροβάθμιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) της Νομαρχίας Αθηνών που τον Ιούνιο του 2008 απαγόρευσε την κοπή τους. Κάτοικοι, αλλά και εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν την Αστυνομία για υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση βίας, ενώ τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδες αντιεξουσιαστών που διαδήλωναν με τους πολίτες για την κοπή των δένδρων, επετέθησαν εναντίον των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων απάντησαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Αποχωρώντας προς το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, οι αντιεξουσιαστές έκαψαν κάδους, δύο υποκαταστήματα τραπεζών και τρία αστυνομικά οχήματα, για να κατευθυνθούν προς το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα, προκαλώντας και εκεί φθορές.

Ασκησαν μηνύσεις

Με τα κομμένα δένδρα στα χέρια, οι κάτοικοι, αρκετοί εκ των οποίων άσκησαν μηνύσεις εναντίον του δήμου, προγραμματίζουν σήμερα στις 11.30 π.μ. πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο της Αθήνας. Την οργή τους εξέφρασαν φυτεύοντας, χθες το απόγευμα, στον χώρο όπου είχει προηγηθεί η κοπή των δέντρων, 30 δενδρύλλια, σύμφωνα με την κ. Μαρίνα Βήχου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τη Διάσωση του Πάρκου, ενώ προγραμματίζουν νέα δενδροφύτευση σήμερα, όπως έκαναν και πέρυσι τέτοια εποχή.

«Πραξικοπηματική επίθεση» χαρακτήρισε ο συνδυασμός «Ανοιχτή Πόλη» (ΣΥΡΙΖΑ) την κοπή των δένδρων, ενώ το ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε να δηλώσει διά του πολιτικού εκπροσώπου του για θέματα περιβάλλοντος, Σπ. Κουβέλη, ότι «ο δήμος όφειλε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μη περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων».

Ο δήμος μαζί με την κατασκευάστρια εταιρεία είχαν ζητήσει τον Μάρτιο του 2007 από τη Διεύθυνση Δασών, να εγκρίνει την κοπή 34 δένδρων. Η τελευταία απάντησε αρνητικά. Απευθύνθηκαν στην Πολεοδομία. Επειτα από αίτημα της Επιτροπής Αγώνα, ο αρμόδιος δασάρχης ενημέρωσε τον Φεβρουάριο του 2008 την Πολεοδομία να μην προχωρήσει σε έγκριση κοπής δένδρων.

Ακολούθησε προσφυγή της Πολεοδομίας στην πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ στα μέσα του περασμένου Απριλίου, η οποία λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το παρέπεμψε στη δευτεροβάθμια. Στα τέλη Ιουνίου, η δευτεροβάθμια ΕΠΑΕ απέρριψε το αίτημα του Δήμου Αθηναίων για την κοπή 12 υπεραιωνόβιων δένδρων.

Αλλωστε, όπως επανειλημμένα οι κάτοικοι έχουν τονίσει, σε κοντινή ακτίνα λειτουργούν άλλοι έξι χώροι στάθμευσης. Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων υποστηρίζει ότι στην έκταση θα κατασκευαστεί πάρκινγκ, προκειμένου να ικανοποιηθεί πάγιο αίτημα των μόνιμων κατοίκων της περιοχής για οικονομικότερη στάθμευση. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρόνης Ακριτίδης, ο δήμος «πρόκειται να κατασκευάσει ένα δημοτικό παρκινγκ σε χώρο που έχει υποδειχθεί από το 2002. Η δημοπράτηση του έργου ολοκληρώθηκε το 2006 και το βέβαιο είναι (σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη) ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου στην ελεύθερη επιφάνεια του υπόγειου πάρκινγκ θα φυτευτούν περίπου 150 δένδρα». Ο κ. Ακριτίδης παράλληλα υποστηρίζει ότι η πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου) της Νομαρχίας Αθηνών γνωμοδότησε εκ νέου, θετικά αυτή τη φορά, για την κοπή των δένδρων (την περασμένη Πέμπτη) και αμέσως μετά η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων έδωσε την άδεια στον εργολάβο να ξεκινήσει τις εργασίες.

Το πάρκινγκ θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει από ιδιώτη, αλλά ο δήμος μελετά το ενδεχόμενο να μην εισπράξει το ποσοστό του από την κατασκευάστρια εταιρεία (φτάνει το 5% – 7%) και με αυτόν τον τρόπο να επιδοτεί θέσεις πάρκινγκ των μονίμων κατοίκων της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή