Δικαστικοί επικρίνουν τους πολιτικούς

Δικαστικοί επικρίνουν τους πολιτικούς

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η γενική συνέλευση των δικαστικών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με αιχμές κατά των πολιτικών προσώπων για το κρίσιμο ζήτημα της παραγραφής των υπουργικών ευθυνών, αλλά και κατά των λειτουργών της Θέμιδος για τον χειρισμό τους σε υποθέσεις «πρώτης γραμμής».

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Β. Νικόπουλος επιμέρισε ευθύνες στους πολιτικούς «γιατί αρνούνται να αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη ως απλοί πολίτες», ενώ από το βήμα της συνέλευσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε βέλη για την ποιότητα της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση με τη στάση της έχει επιφέρει βαθιά κρίση Δημοκρατίας». Αναφερόμενος δε στις υποθέσεις του Βατοπεδίου, της Siemens και των ομολόγων είπε ότι επιχειρήθηκε παραγραφή των αδικημάτων.

Με έντονο ύφος ο κ. Νικόπουλος παρατήρησε πως για την παραγραφή δεν φταίει ο δικαστής, αλλά οι πολιτικοί που έκαναν τον νόμο για την πενταετή παραγραφή των υπουργικών ευθυνών, ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν θεσμοθετούν για λόγους ισότητας την ίδια παραγραφή και στους υπόλοιπους πολίτες. «Οι αφ’ υψηλού ειδικές παρατηρήσεις προς την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν αποδεκτές όταν προέρχονται από τον αρχηγό ενός κόμματος που δεν είχε ως κόμμα το ηθικό ανάστημα να παραδεχτεί καν πολιτικές ευθύνες παραγεγραμμένων αδικημάτων στην υπόθεση του Βατοπεδίου» ήταν η απάντηση και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια. Οξεία ήταν, από την άλλη, και η αντιπαράθεση μεταξύ δικαστικών και δικηγόρων για συμπεριφορές που έχουν ως αποτέλεσμα την παρακώλυση της απονομής της Δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς άφησε σαφείς υπαινιγμούς κατά των δικηγόρων για τις αναβολές, την άρνηση της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων, αλλά και τη δημιουργία νέων Πρωτοδικείων.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δ. Παξινός θεώρησε απαράδεκτα όσα είπε για τους δικηγόρους ο ανώτατος εισαγγελέας.

Κοινή συνισταμένη των ομιλιών ήταν η «απελπιστική» και «τριτοκοσμική» κατάσταση στην απονομή της δικαιοσύνης, αφού αστικές διαφορές προσδιορίζονται να πρωτοδικαστούν τον Σεπτέμβριο του 2010, ενώ ποινικές υποθέσεις στο Εφετείο Αθηνών προσδιορίζονται ακόμα και τον Δεκέμβριο του 2012!

Ο πρόεδρος Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χ. Αθανασίου δέχθηκε ότι γίνονται απόπειρες επηρεασμού δικαστών, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αποδέκτες.

Αναφέρθηκε επίσης στην κρίση που πέρασε το δικαστικό Σώμα από το «παραδικαστικό κύκλωμα» και στις προσπάθειες που κατέβαλε η Ενωση για να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή