Στόχος να κλείσουν όλα τα «μέτωπα»

Στόχος να κλείσουν όλα τα «μέτωπα»

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τυπική έναρξη του διαλόγου για το εξεταστικό σύστημα συνοδεύεται από την έναρξη της προσπάθειας από το υπουργείο Παιδείας να κλείσουν τα «μέτωπα» που προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση των θεμάτων των κολεγίων δεν είναι στην προτεραιότητα του νέου υπ. Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου, ενώ ανοίγει και διάλογος για πιθανές διορθωτικές αλλαγές στο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, αποστάσεις παίρνει η ηγεσία του υπουργείου από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και τον πρόεδρό του κ. Θάνο Βερέμη, ο ρόλος του οποίου στον διάλογο θα είναι συμπληρωματικός. Ως προς τα υπόλοιπα τρέχοντα θέματα, όπως π.χ. ο αριθμός των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ που θα πρέπει να οριστεί άμεσα, η ηγεσία του υπουργείου ενημερώνεται.

Ειδικότερα, χθες ο υπ. Παιδείας απέστειλε επιστολή στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την οποία τους ενημερώνει για την έναρξη διαλόγου στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) και αφετέρου τους ζητά να ορίσουν εκπρόσωπο ώστε να συγκροτηθεί η Πολιτική Επιτροπή που θα συντονίζει πολιτικά τον εθνικό διάλογο. Το υπουργείο δε θέτει χρονοδιάγραμμα λήξης του διαλόγου, αναφέροντας ότι θα το κρίνει η Πολιτική Επιτροπή. Με βάση τις δηλώσεις των αρχηγών στη Βουλή, στον διάλογο θα συμμετάσχουν (εκτός της Ν.Δ.) το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ, αρνητικά απάντησε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει εάν ικανοποιηθούν τρεις προϋποθέσεις (κατάργηση κολεγίων, αναβολή εφαρμογής του νόμου πλαισίου για ΑΕΙ, αύξηση χρηματοδότησης).

Ως προς τις ομοσπονδίες, η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ. Κώστα Μανιάτη, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν επιδιώκει ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, αλλά επιχειρεί να εμπλέξει τον εκπαιδευτικό κόσμο σε μια ατέρμονη, προσχηματική και αποπροσανατολιστική διαδικασία, με σκοπό να μεταστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό γι’ αυτήν κλίμα».

Το ΣΠΔΕ θα επεξεργάζεται τις προτάσεις για τις αλλαγές στο λύκειο και για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Τις επόμενες ημέρες θα ορισθεί νέος επικεφαλής του ΣΠΔΕ, καθώς ο απερχόμενος κ. Γεώργιος Γούσης ανέλαβε θέση ειδικού γραμματέα στο ΥΠΕΠΘ. Διακριτός θα είναι ο ρόλος του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνου Βερέμη, που χθες συναντήθηκε με τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Να σημειωθεί ότι επιτροπή του ΕΣΥΠ ήδη επεξεργάζεται πρόταση για το νέο εξεταστικό σύστημα, η οποία θα τεθεί υπ’ όψιν του ΣΠΔΕ. Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου πρόκειται να διεξάγει διάλογο στο Συμβούλιο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για πιθανές διορθώσεις στο νόμο πλαίσιο. Κάτι που έχει στόχο και να εκτονώσει το κλίμα στα ΑΕΙ.

Τέλος, «παγώνει» η εφαρμογή του νέου νόμου για τα ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ. Ουσιαστικά, αναβάλλεται η διαδικασία αδειοδότησης των κολεγίων, ενώ δεν αναμένεται να γίνει άμεσα η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/05, βάσει της οποίας θα πρέπει να αναγνωρισθούν επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους των κολεγίων.

Κολέγια αντιδρούν

Εντονότατες αντιδράσεις στον χώρο των κολεγίων προκαλεί η πρόθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να αναβάλει τη διαδικασία αδειοδότησής τους. Ειδικότερα, περίπου 40 κολέγια, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ -ως παραρτήματά τους στη χώρα μας, κατέθεσαν έως τα τέλη του 2008 (δηλαδή, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νέος νόμος) αίτηση για άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς, «τα κολέγια περιμένουν την έκδοση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας για να προγραμματίσουν τη δράση τους. Οι άδειες βάσει του νόμου που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Αύγουστο πρέπει να χορηγηθούν έως τις 31 Αυγούστου, ώστε να είναι έτοιμα τα κολέγια για την έναρξη της επόμενης χρονιάς. Εάν φανεί ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν επιθυμεί να προχωρήσει τις διαδικασίες των νέων αδειών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το μόνο που μας μένει είναι να προσφύγουμε στα ελληνικά δικαστήρια για εφαρμογή του νόμου. Το ίδιο θα κάνουν και οι απόφοιτοι των κολεγίων, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή