Ακριβά πληρώνουμε τον «φθηνό» άνθρακα

Ακριβά πληρώνουμε τον «φθηνό» άνθρακα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανάκριβος είναι ο «φθηνός» άνθρακας, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε 360 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007 υπολογίζει το παγκόσμιο κόστος του άνθρακα η έκθεση με τίτλο «Το Πραγματικό Κόστος του Ανθρακα». «Ο άνθρακας φαίνεται φτηνός γιατί δεν συνυπολογίζεται στην τιμή του το κόστος των συνεπειών που προκαλεί στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων», υπογράμμισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ από την Greenpeace.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι ανθρακικές μονάδες εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 11 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Πρόκειται για τεράστια ποσότητα, η οποία αντιστοιχεί στο 41% των παγκόσμιων εκπομπών το 2005! Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλοι 6,5 δισ. τόνοι από την εξόρυξη. Η έκθεση υποστηρίζει ότι 150.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, από τις έμμεσες και άμεσες συνέπειες της βιομηχανίας άνθρακα: Κλιματική κρίση, αποψίλωση δασών, ατμοσφαιρική ρύπανση, όξινη βροχή, πρόωροι θάνατοι, εργατικά ατυχήματα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποφασίσει την εισαγωγή του άνθρακα και στην Ελλάδα. Το Αλιβέρι και το Μαντούδι Εύβοιας, η Αντίκυρα Βοιωτίας και ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας είναι οι τέσσερις υποψήφιες περιοχές για να υποδεχθούν εργοστάσια καύσης λιθάνθρακα. «Η λειτουργία των μονάδων αυτών, με τη χρήση μάλιστα των καλύτερων τεχνολογιών, θα απελευθερώνει 13,5 εκατ. τόνους CO2 ετησίως. Αυτό σημαίνει 10% αύξηση των εκπομπών θερμοκηπίου της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Ιμπραήμ.

Το ΥΠΑΝ και η ΔΕΗ αντιτείνουν ότι για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας πρέπει να μπει και ο λιθάνθρακας στο ενεργειακό μείγμα. Ειδικά στον βαθμό που θα μειωθεί η χρήση του λιγνίτη. Μελέτη της Greenpeace υποστηρίζει ότι το 88% των αναγκών μπορούν να καλυφθούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Greenpeace ανακοίνωσε επίσης ότι σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αλιβερίου πραγματοποιεί δεντροφύτευση μεθαύριο Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, στην περιοχή Στάχτες Μυλακίου, όπου η ΔΕΗ επιδιώκει να οικοδομήσει εργοστάσιο λιθάνθρακα, παρά το γεγονός ότι ο χώρος έχει παραχωρηθεί από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στον Δήμο Ταμυναίων. Η δεντροφύτευση θα αποτρέψει κάθε προσπάθεια αφαίρεσης των 190 στρεμμάτων από τον τοπικό δήμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή