Ξεπερασμένη πλέον η «λύση» των ΧΥΤΑ στην Αττική

Ξεπερασμένη πλέον η «λύση» των ΧΥΤΑ στην Αττική

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζει η διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα -και ειδικά στην Αττική- αναδείχθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, στην οποία είχαν προσκληθεί δημοτικοί άρχοντες, επιστήμονες και κρατικοί λειτουργοί. «Οποιαδήποτε αλλαγή στον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Αττικής σημαίνει καταστροφή», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος υποστήριξε ότι τα έργα για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Γραμματικό «έπρεπε να έχουν ξεκινήσει χθες». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι εάν μέχρι το 2010 δεν έχουν προχωρήσει θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θα δούμε στιγμές Νάπολης το 2010», προειδοποίησε. Ο κ. Κακλαμάνης παρουσίασε και τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ σχετικά με την κατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Εχουν αποκατασταθεί 1.695 παράνομες χωματερές, βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης 929, ενώ 411 έχουν απομείνει χωρίς παρέμβαση.

Το πρόβλημα όμως, που επισημάνθηκε από τους περισσότερους επιστήμονες που παρευρέθησαν, αλλά και αιρετούς της Ανατολικής Αττικής, είναι ότι η «λύση» των ΧΥΤΑ θεωρείται ήδη ξεπερασμένη. Το ποσοστό των αποβλήτων που θα απομένει για ταφή πρέπει να είναι πολύ μικρό, αφού θα έχουν προηγηθεί ανάκτηση – ανακύκλωση, εκτροπή των βιοαποδομήσιμων, επεξεργασία κ.λπ. Γι’ αυτό σήμερα γίνεται λόγος για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Ο σχεδιασμός της Αττικής όμως αφορά ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν επανεξέταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή