Ανομες νύχτες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ανομες νύχτες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τι συμβαίνει τις νύχτες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης; Πολλά λέγονται κατά καιρούς για ποικίλες εγκληματικές δραστηριότητες ατόμων που εκμεταλλεύονται το πανεπιστημιακό άσυλο, που ανατροφοδοτούνται όταν έρχεται στο φως κάποιο θλιβερό γεγονός, όπως αυτό του θανάτου μιας 26χρονης κοπέλας προχθές το βράδυ από χρήση ναρκωτικών.

Η άτυχη κοπέλα είχε καταφύγει στον αύλειο χώρο της Θεολογικής Σχολής (λίγα μέτρα από την Νέα Εγνατία) μαζί με το φίλο της, όπου έκανε χρήση ναρκωτικών. Φύλακες του ακαδημαϊκού ιδρύματος βρήκαν τους δύο νέους σε κωματώδη κατάσταση. Στο ασθενοφόρο που κάλεσαν ο νεαρός συνήλθε, αλλά η κοπέλα δεν τα κατάφερε και στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έχασε τη ζωή της από χρήση ενός κοκτέιλ ναρκωτικών.

Κλοπές υπολογιστών

Μόλις πριν από λίγες ημέρες άγνωστοι μπήκαν στο Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ και έκλεψαν υπολογιστές και άλλα αντικείμενα. Ευτυχώς, σύμφωνα με τους υπευθύνους του εργαστηρίου, δεν αφαίρεσαν ραδιενεργά υλικά τα οποία ήταν ασφαλισμένα σε ειδικό χώρο. Τα δύο περιστατικά δεν θεωρούνται μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά «δύο ακόμη χαρακτηριστικές περιπτώσεις των όσων διαδραματίζονται όταν πέσει το σκοτάδι στους χώρους της πανεπιστημιούπολης».

«Δεν ισχύουν οι νόμοι»

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Νίκος Μουσιόπουλος χαρακτηρίζει την κατάσταση δραματική και το πρόβλημα της εγκληματικότητας στο ΑΠΘ «τεράστιο» για το οποίο πρέπει να ληφθούν επιτέλους μέτρα. «Κανείς πλέον δεν αφήνει το αυτοκίνητό του το βράδυ στο ΑΠΘ και κανείς δεν τολμά να κυκλοφορήσει μέσα σ’ αυτό το κράτος της πλήρους ανομίας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Εχει υποβαθμιστεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Το ΑΠΘ δεν αποτελεί χώρο όπου δεν ισχύουν οι νόμοι. Από πέρσι μιλώ για την ανάγκη εφαρμογής του νόμου και χάρηκα που στην προχθεσινή Σύγκλητο και ο πρύτανης και άλλοι συμφώνησαν με αυτό που συνεχώς επαναλαμβάνω, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη διέξοδος».

Συμπτωματικά, στην προχθεσινή συνεδρίαση το θέμα της παραβατικότητας, του άσυλου και της εφαρμογής του νόμου αποτέλεσαν αντικείμενα πολύωρης συζήτησης και κατατέθηκαν πολλές προτάσεις μεταξύ των οποίων κι αυτή της άρσης του ασύλου τις νυχτερινές ώρες. Αστυνομική πηγή μιλώντας για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι η εγκληματικότητα στο χώρο του ΑΠΘ είναι ανάλογη της εγκληματικότητας που παρατηρείται στο κέντρο της πόλης. Αρπαγές τσαντών, διαρρήξεις αυτοκινήτων, μικροληστείες και κλοπές είναι τα συνήθη συμβάντα που καταγράφονται από άτομα που χρησιμοποιούν τους χώρους του ΑΠΘ ως καταφύγιο. Στο παρελθόν μάλιστα απασχόλησε την Αστυνομία η δολοφονία καθαρίστριας στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο ίδιος ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μάνθος θεωρεί πάντως τον θάνατο της κοπέλας από ναρκωτικά ένα τυχαίο περιστατικό που συνέβη στο χώρο του Πανεπιστημίου. «Υπάρχει -είπε χθες μιλώντας στην «Κ»- μια έξαρση της εγκληματικότητας στο ΑΠΘ», την οποία χαρακτήρισε «ως παράπλευρη εκδήλωση των κοινωνικών αναταραχών του Δεκεμβρίου. Αυτή, όπως εκτιμά ο ίδιος, βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία επηρεάζοντας όμως τη λειτουργία του Πανεπιστημίου».

Ειδικά για τα περιστατικά παραβατικότητας στους χώρους του ΑΠΘ ο κ. Μάνθος εκτιμά ότι από πέρσι ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στατιστικά, σύμφωνα με τον πρύτανη είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που παρατηρείται στο κέντρο της πόλης.

Οσον αφορά το θέμα που προέκυψε με το βαγόνι-εκδοτήριο εισιτηρίων του ΟΣΕ και το οποίο έχει καταληφθεί από αγνώστους ο κ. Μάνθος ανέφερε ότι η Σύγκλητος αποφάσισε την απομάκρυνσή του κι αν υπάρξει αντίρρηση θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση της Συγκλήτου και ο νόμος που σημαίνει επέμβαση της Αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή