Ο εφιάλτης στην πόρτα μας, σε σχολή ΟΑΕΔ

Ο εφιάλτης στην πόρτα μας, σε σχολή ΟΑΕΔ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εφιάλτης των ένοπλων επιθέσεων σε χώρους διδασκαλίας χτύπησε χθες την Ελλάδα. Δεκαεννιάχρονος σπουδαστής της σχολής Ηλεκτρονικών Αυτοκινήτων εισέβαλε ένοπλος στη σχολή του ΟΑΕΔ στην Πέτρου Ράλλη και άνοιξε πυρ κατά συμμαθητή του, δύο περαστικών, για να βάλει στη συνέχεια τέλος στη ζωή του. Το πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 8.30 π.μ. Ο 19χρονος δράστης και αυτόχειρας Δημήτρης Πατμανίδης κατευθύνθηκε προς τις αίθουσες διδασκαλίας και πυροβόλησε τον 18χρονο συμμαθητή του Δημήτρη Κοκκίνη τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Ο 18χρονος αιμόφυρτος μπήκε σε αίθουσα όπου γινόταν μάθημα καλώντας σε βοήθεια, ενώ ο δράστης έφυγε. Εξω από το κτίριο της σχολής πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο εργάτες γειτονικής επιχείρησης. Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε σε γειτονικό παγκάκι όπου αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Οι αστυνομικοί βρήκαν στο σακίδιό του δύο μεγάλα μαχαίρια, 80 σφαίρες και ένα ιδιόχειρο σημείωμα: «Δεν έχω λόγο να ζω, είμαι πολύ εγωιστής για να πεθάνω και να σας αφήσω να ζήσετε. Θα σας στερήσω ό,τι πολυτιμότερο έχετε πριν βάλω τέλος στη ζωή μου. Οποιος βρεθεί μπροστά μου θα πεθάνει. Μέχρι στιγμής δεν έχω εισπράξει άλλο από απόρριψη. Είμαι απογοητευμένος από όλους, δεν έχω κανένα σεβασμό ούτε για τη δική μου ούτε για τη δική σας ζωή. Εχω γνωρίσει μόνο ένα άτομο που αξίζει σαν άνθρωπος και με την οποία νόμιζα ότι είχαμε ερωτευθεί. Νιώθω πολύ άσχημα που με απέρριψε και ελπίζω ότι με αυτό που θα κάνω την Παρασκευή θα αλλάξει γνώμη». Το ίδιο κείμενο, με πλήθος φωτογραφιών στις οποίες ποζάρει με όπλα, υπάρχουν σε «προφίλ» που είχε δημιουργήσει στο διαδικτυακό τόπο My space.

Η αστυνομία περισυνέλεξε συνολικά 15 κάλυκες (ήταν οπλισμένος με δύο πιστόλια των 9mm, το ένα αμερικανικής κατασκευής «Grizzly», το δεύτερο δεν ταυτοποιήθηκε).

Οι συνσπουδαστές του στη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ και οι γείτονες στου Ρέντη μιλούν για ένα αδύνατο μελαχρινό παιδί που δεν είχε πολλούς φίλους και μιλούσε σπάνια. «Δεν ήξερα ούτε τη χροιά της φωνής του και δεν θυμάμαι ποτέ να τον είχε επισκεφτεί φίλος του», ανέφερε η Ολγα Κ., γειτόνισσά του. Οπως λένε, ντυνόταν στα μαύρα και φορούσε μακριά καμπαρντίνα, ενώ παρακολουθούσε πλημμελώς τα μαθήματά του. Ο 19χρονος ομογενής είχε έρθει από το Σουχούμι πριν από λίγα χρόνια με τους γονείς, τους παππούδες και τον αδερφό του και έμενε σε εργατική κατοικία στο Ρέντη. Ο πατέρας του έλειπε συχνά στο εξωτερικό λόγω δουλειάς, και όταν χρειάστηκε, ως κηδεμόνας του στο σχολείο του εμφανίστηκε ο θείος του, καθώς η μητέρα του δεν γνωρίζει καλά ελληνικά. Ενα χρόνο νωρίτερα ο 19χρονος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ψυχολόγου, καθώς είχε προκαλέσει σοβαρό επεισόδιο στο Λύκειο Ρέντη, όπου φοιτούσε: Είχε αρπάξει άσχημα από τον λαιμό συμμαθητή του. Οπως περιγράφει εκπαιδευτικός του σχολείου, εάν δεν είχαν παρέμβει τα άλλα παιδιά, το περιστατικό ενδεχομένως να είχε τραγική κατάληξη. Μερικές μέρες αργότερα ο Πατμανίδης αποβλήθηκε σε άλλο σχολείο και υποχρεώθηκε να απευθυνθεί σε Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων. Οι γονείς του δεσμεύτηκαν ότι θα απευθυνθούν σε ψυχολόγο.Τελειώνοντας το Λύκειο ο Πατμανίδης γράφτηκε στη σχολή του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίθετα με τους άλλους σπουδαστές, η σχολή δεν του εξασφάλισε κάποια πρακτική εξάσκησή, όπως προβλέπεται. «Μερικά παιδιά τού έκαναν καμιά φορά άσχημα σχόλια, δεν θυμάμαι να τους απάντησε ποτέ», περιγράφει ο Λευτέρης, σπουδαστής. Οι συμπλοκές μέσα και έξω από τη σχολή, όπως λένε οι νέοι, ήταν συχνό φαινόμενο, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από αγνώστους ο υποδιευθυντής. Λίγες ημέρες νωρίτερα σπουδαστές της σχολής είχαν συλληφθεί έχοντας στην κατοχή τους χασίς στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ πήγαιναν για την πενθήμερη εκδρομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή