Πρωτοβουλία για παραλίες χωρίς αποτσίγαρα και σκουπίδια τον Ιούνιο

Πρωτοβουλία για παραλίες χωρίς αποτσίγαρα και σκουπίδια τον Ιούνιο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκστρατεία «γόπινγκ» για τρίτη χρονιά στις παραλίες διοργανώνει η HELMEPA (Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) σε συνεργασία με πολυεθνική καπνοβιομηχανία.

Με κεντρικό σύνθημα «Το καλοκαίρι ψαρεύουμε μόνο «γόπες»», στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 42 δήμοι από την Ελλάδα και τέσσερις από την Κύπρο. Φέτος, προτεραιότητα δόθηκε σε δήμους που δεν είχαν έως τώρα την ευκαιρία να συμμετάσχουν. Οι εθελοντές της HELMEPA και της Κύπριας «αδελφής» CYMEPA θα επισκεφθούν 95 παραλίες, όπου θα μοιράσουν στους ενήλικες καπνιστές λουόμενους, ειδικά χαρτονένια σταχτοδοχεία σε σχήμα πυραμίδας, που γεμίζουν με άμμο, για να σβήνουν εκεί τα αποτσίγαρά τους. Κατόπιν, ανοίγοντας μια ειδική εγκοπή, το τασάκι αδειάζει από άμμο, ο κάτοχος πετά τα αποτσίγαρα στον πλησιέστερο κάδο και κατόπιν, μπορεί να το ξαναχρησιμοποιήσει. Με ειδικά σταχτοδοχεία καθώς και με… κουβαδάκια γεμάτα άμμο θα εφοδιαστούν, επίσης, αρκετά παραθαλάσσια μπαρ.

Πρώην καπνιστής και ο ίδιος, ο γενικός διευθυντής της HELMEPA, κ. Δ. Μητσάτσος, συνόψισε χθες την ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας «κάθε φορά που σβήνει το τσιγάρο του στην άμμο, αφού η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος επηρεάζει την τροφική αλυσίδα». Επιπρόσθετα, έδωσε στοιχεία για τον καθαρισμό των ακτών από τους εθελοντές της HELMEPA: «Από το 1989 μέχρι το 2008, 50.000 εθελοντές καθάρισαν 1.669 χλμ. ακτών και περισυνέλεξαν 65 τόνους σκουπιδιών. Από αυτούς, το 57% αποτελούσαν πλαστικά και από αυτό, το 40% ήταν είδη καπνού και είδη προσωπικής υγιεινής».

Η εκστρατεία αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 και 14 Ιουνίου, στις ακτές της Νέας Μάκρης, της Καβάλας, των Ελευθερών και των Αγίων Θεοδώρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή