Υπαρξη και ψυχοθεραπεία, θέμα διημερίδας

Υπαρξη και ψυχοθεραπεία, θέμα διημερίδας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια άλλη μέθοδο ψυχανάλυσης, εκείνη της υπαρξιακής, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερο όσοι επισκεφθούν τη διημερίδα «Υπαρξη και ψυχοθεραπεία: Η πράξη της θεραπευτικής συνομιλίας», που διοργανώνει σήμερα (4.00 μ.μ.) και αύριο (5.00 μ.μ.) στο New York College (Λ. Αμαλίας 38, είσοδος ελεύθερη) η Ελληνική Εταιρεία Φαινομενολογικής – Υπαρξιακής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (www.yparxiakianalysi.gr).

Μετεξέλιξη ομάδας ψυχοθεραπευτών, η οποία υφίσταται από το 1990, η Ελληνική Εταιρεία Φαινομενολογικής – Υπαρξιακής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας ιδρύθηκε το 2004 και λειτουργεί… «αθόρυβα», καθώς «αφενός στην Ελλάδα είναι καινούργια, αφετέρου, η θεωρία της προσέγγισής μας δεν έχει ενταχθεί στη διδακτέα ύλη των πανεπιστημιακών τμημάτων, κάτι που θα ήταν ευχής έργον», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ρένος Τοροσιάν, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας. «Η κύρια διαφορά της υπαρξιακής ανάλυσης και ψυχοθεραπείας από άλλες μεθόδους, συνίσταται στο ότι δε στηρίζεται σε μοντέλα», προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Κώστας Γεμενετζής, επίσης μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας. «Δεν βασίζεται σε προκατασκευασμένα πρότυπα που επιχειρούν να κρίνουν τον άνθρωπο μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κατανόησης. Αντίθετα, εκκινώντας από τη δεκτικότητα γι’ αυτόν και τα λεγόμενά του, από τη χωρίς έγκριση και χωρίς απόρριψη αποδοχή του, προσφέρεται η δυνατότητα μιας αλλαγής που αφήνει τυχόν αδιέξοδα πίσω της», συμπληρώνει.

Πηγές μελέτης της υπαρξιακής ανάλυσης αποτελούν οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι, διδάσκαλοι ανατολικών φιλοσοφιών αλλά και νεότεροι φιλόσοφοι, όπως του θεμελιωτή του υπαρξισμού, Μάρτιν Χάιντεγκερ και του Λούντβιχ Βίτγκεσταϊν. «Η φιλοσοφία μάς μαθαίνει να διακρίνουμε εκείνες τις παραμέτρους -γνώμες, πεποιθήσεις και τα πιστεύω μας- που λειτουργούν σαν φίλτρα για την αντίληψη, μη διευκολύνοντάς μας να βλέπουμε και να ακούμε καθαρά», εξηγεί ο κ. Γεμενετζής. «Μας μαθαίνει να ρωτάμε σωστά. Μας μαθαίνει τα μέτρα, ώστε να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε, και ως εκ τούτου, να βοηθήσουμε τον θεραπευόμενο να διακρίνει καλύτερα την πραγματικότητα. Ποια άγχη, ποιες ενοχές, ποιες προσδοκίες είναι δικαιολογημένες και ποιες είναι άτοπες. Δημιουργεί μια ατμόσφαιρα επικοινωνίας με τον θεραπευτή, απαλλαγμένη από τους αγχώδεις ρυθμούς της εργασίας αλλά και τη νωθρότητα του ελεύθερου χρόνου. Ετσι, ο θεραπευτής μπορεί να ανταποκριθεί επαρκέστερα στον άνθρωπο που θα απευθυνθεί σε αυτόν», καταλήγει ο κ. Γεμενετζής.

Τα σεμινάρια

Στο πενταετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εταιρείας που γίνεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι ενταγμένοι 20 ενεργοί θεραπευτές, μερικοί εκ των οποίων θα μιλήσουν σήμερα για τις εικόνες της ψυχοθεραπείας όπως τις αντιλαμβάνονται μέσα από τη δουλειά που γίνεται στα σεμινάρια της Εταιρείας (πληροφορίες 210 6985482 κ. Ρένος Τοροσιάν, 2310 271768 κ. Κώστας Γεμενετζής).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή