Συνεργασία για μεταπτυχιακά

Συνεργασία για μεταπτυχιακά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη υπέρ της ποιότητας δίνουν τα ισχυρά βρετανικά πανεπιστήμια, διαχωριζόμενα από τη λογική του franchising, χωρίς όμως να αρνούνται τις συνεργασίες με ξένα κρατικά πανεπιστήμια. Προ ημερών, ο πρύτανης του King’s College London κ. Ρικ Τρέινορ βρέθηκε στην Αθήνα και, μιλώντας στην «Κ», επιβεβαίωσε τις συνομιλίες που γίνονται ανάμεσα στο ίδρυμά του και το Πανεπιστήμιο Πειραιά για οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Η συνεργασία αρχίζει ανάμεσα στο Τμήμα Μεσανατολικών και Μεσογειακών Σπουδών του King’s College και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στον Πειραιά. «Θεωρούμε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ως ηγετικό στο γνωστικό πεδίο του. Το King’s College διαθέτει μεγάλη και επιτυχημένη παράδοση στους Ελληνες φοιτητές τόσο σε επίπεδο μάστερ όσο και στα διδακτορικά. Πιστεύουμε ότι μία συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά θα δώσει στους φοιτητές και των δύο ιδρυμάτων τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τον συνδυασμό των αρετών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο και των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», αναφέρει στην «Κ».

Ο κ. Τρέινορ εστιάζει στο κύρος που «χτίζει» κάθε ίδρυμα με το ακαδημαϊκό έργο του και αποστασιοποιείται από την πολιτική τής δημιουργίας παραρτημάτων σε ξένες χώρες (με τη μέθοδο της δικαιόχρησης – franchise), που υιοθετούν πολλά βρετανικά ΑΕΙ. «Από την πλευρά του King’s College, σχετικά πρόσφατα κινηθήκαμε στην κατεύθυνση να καταστήσουμε τα πτυχία μας ξεχωριστά από αυτά του University of London, οπότε το franchising δεν υπήρξε μέχρι στιγμής μία επιλογή για μας και σίγουρα δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε ούτε για το μέλλον», τονίζει.

Ενδεικτικό της επέκτασης των βρετανικών πανεπιστημίων, με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ, είναι ότι από τους δέκα ξένους φοιτητές των βρετανικών ΑΕΙ, οι έξι σπουδάζουν στη Βρετανία και οι άλλοι τέσσερις σε βρετανικά παραρτήματα που λειτουργούν στη χώρα τους. Πάντως, ο κ. Τρέινορ θεωρεί ότι η αξιολόγηση των ιδρυμάτων είναι το βασικό μέσο για να ξεχωρίσει η… 1ήρα από το στάρι. «Στη Βρετανία, η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ αξιολογείται από τον Οργανισμό Πιστοποίησης Ποιότητας και αυτή η αξιολόγηση περιλαμβάνει τα περισσότερα κομμάτια που σχετίζονται με τη μεταφορά των προγραμμάτων όχι μόνο μέσα στη χώρα, αλλά και μέσω συνεργασιών franchising», μας λέει. Και καταλήγει: «Τα βρετανικά πανεπιστήμια διαφέρουν ως προς τους στόχους τους. Το King’s College απολαμβάνει το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από τους Ελληνες αποφοίτους του κάνουν σημαντική καριέρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό».

Προσέλκυση σπουδαστών

Σε 1.500 υπολογίζονται οι Ελληνες απόφοιτοι του King’s College. Από αυτούς οι 900 είναι στην Αθήνα, όπου ιδρύθηκε πρόσφατα ο σύλλογος αποφοίτων του ιδρύματος. «Το γραφείο αποφοίτων του King’s College του Λονδίνου υποστηρίζει εδώ και έναν χρόνο τη δημιουργία ενός ελληνικού γραφείου», αναφέρει ο κ. Τρέινορ. «Φέρνουμε σε επαφή τους υπευθύνους των παραρτημάτων αποφοίτων σε όλο τον κόσμο. Επίσης, κάθε χρόνο, το προσωπικό του King’s επισκέπτεται την Αθήνα και συναντιέται με τους αποφοίτους. Η επίσκεψη συνήθως συμπίπτει με τις δραστηριότητες προσέλκυσης σπουδαστών. Οι απόφοιτοι ενθαρρύνονται ώστε να μιλήσουν με υποψήφιους φοιτητές, ώστε να προσελκύσουν στο King’s College τους καλύτερους μαθητές απ’ όλο τον κόσμο», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή