Λιγότερες κενές θέσεις φέτος στα ΤΕΙ

Λιγότερες κενές θέσεις φέτος στα ΤΕΙ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μολύβια των πανελλαδικών… κάτω. Χθες, εξετάστηκαν στο τελευταίο μάθημα, των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εισαχθούν σε οικονομικά τμήματα. Τα θέματα κρίθηκαν εύκολα και χωρίς «παγίδες». Η λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων στα υποχρεωτικά μαθήματα (απομένουν τα ειδικά μαθήματα επιλογής) έδιωξε το μεγαλύτερο άγχος από τους περίπου 91.000 υποψηφίους Γενικών Λυκείων που διεκδικούν μία από τις 69.586 θέσεις σε ΑΕΙ. Πλέον ήλθε η ώρα της αναμονής των βαθμολογιών, οι οποίες θα ανακοινωθούν περί το τέλος Ιουνίου.

Θέματα σαφή

Οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα δίνουν την πρώτη εικόνα για τις επιδόσεις των υποψηφίων. Από αυτήν προκύπτει ότι πολλοί περισσότεροι υποψήφιοι σε σύγκριση με πέρυσι θα περάσουν το βαθμολογικό όριο του 10, με αποτέλεσμα να μείνουν λιγότερες κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ. Πέρυσι είχαν μείνει 17.411 κενές θέσεις. Στην αύξηση των υποψηφίων που θα περάσουν τη βάση, και θα κατοχυρώσουν δικαίωμα εισαγωγής, συνέβαλαν τα εύκολα θέματα που ετέθησαν σε όλα -σε γενικές γραμμές- τα μαθήματα. Συγκεκριμένα, έμπειροι καθηγητές που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τα θέματα των εξετάσεων ήταν τόσο σαφή, χωρίς προβλήματα στη διατύπωσή τους. Από την άλλη, παρατηρήθηκε ότι παρά την κλιμάκωση του βαθμού δυσκολίας, τα τρία πρώτα θέματα (για το 20, συνήθως δίνονται τέσσερα θέματα που βαθμολογούνται με 5 μονάδες) είτε ήταν πολύ εύκολα στο σύνολό τους είτε είχαν εύκολα υποερωτήματα ώστε οι μέτρια προετοιμασμένοι υποψήφιοι να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 10.

Αντίθετα, το τέταρτο θέμα ήταν σαφώς πιο δύσκολο ώστε να διακριθούν οι άριστοι. Η επιτυχία στο θέμα αυτό εξασφαλίζει ένα καλό βαθμό για τα… ρετιρέ των βάσεων εισαγωγής.

Ειδικότερα, με βάση τις πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα και τις εκτιμήσεις του διευθυντή του εκπαιδευτικού ομίλου OPION – IdEF κ. Μανώλη Αμαργιανάκη, οι επιδόσεις των υποψηφίων οδηγούν στα ακόλουθα συμπεράσματα για την τάση των βάσεων:

– Θεωρητική κατεύθυνση: Οι υποψήφιοι της κατεύθυνσης διεκδικούν θέσεις στις νομικές σχολές, τα παιδαγωγικά τμήματα, τις φιλολογίες, ορισμένα ΤΕΙ υγείας και (όσοι εξετάστηκαν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) σε οικονομικά τμήματα. Φέτος απέδωσαν καλύτερα στη Νεοελληνική Γλώσσα, τη Βιολογία Γ.Π., στα Αρχαία και την Ιστορία κατεύθυνσης. Συνεπώς εκτιμάται ότι οι βάσεις των περιζήτητων θεωρητικών σχολών θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος των χαμηλόβαθμων σχολών. Επίσης, ανοδικά θα κινηθούν οι βάσεις όλων των οικονομικών σχολών.

– Θετική κατεύθυνση: Μειωμένος θα είναι ο αριθμός των αριστούχων της θετικής κατεύθυνσης, που διεκδικούν θέση στις ιατρικές σχολές και τις κεντρικές πολυτεχνικές σχολές. Αυτό οδηγεί σε ελαφρά πτώση των βάσεων στις σχολές αυτές, ενώ ανοδικά θα κινηθούν οι μέσες και χαμηλές βάσεις.

– Τεχνολογική κατεύθυνση: Οι υποψήφιοι διεκδικούν θέσεις σε σχολές θετικών επιστημών (φυσικομαθηματικές) και τεχνολογικές (πληροφορική κ.λπ.). Από τη βαθμολόγηση προκύπτει ότι λιγότεροι υποψήφιοι αρίστευσαν σε Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης, με αποτέλεσμα οι υψηλές βάσεις να κινηθούν πτωτικά και ανοδικά οι χαμηλές και οι μεσαίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή