Ο… ανυπότακτος λαός μπροστά στην απαγόρευση

Ο… ανυπότακτος λαός μπροστά στην απαγόρευση

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ των χωρών όπου το δικαίωμα των πολιτών σε περιβάλλον «ελεύθερο από καπνό» πραγματικά προστατεύεται, ευελπιστεί να βρεθεί από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα. Ο πλέον «ανυπότακτος λαός» της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών παγκοσμίως που αγγίζει το 40%, καλείται σε ένα ακριβώς μήνα από σήμερα να αποδείξει ότι είναι πλέον ώριμος να υιοθετήσει τα αντικαπνιστικά μέτρα και -το ουσιαστικότερο- ότι δεν αδιαφορεί για την υγεία του διπλανού του.

Από την άλλη η ελληνική πολιτεία καλείται να επιδείξει αποφασιστικότητα για την πιστή εφαρμογή των μέτρων και να διαψεύσει όσους εκτιμούν ότι η νέα προσπάθεια για κλειστούς χώρους «ελεύθερους από καπνό» θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες… Εάν αυτό αποφευχθεί σε λίγο χρόνο από σήμερα κανείς δεν θα καπνίζει στο γραφείο του, οι παρέες στις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα χωρίζονται στους χώρους για καπνίζοντες και μη καπνίζοντες και οι «θεριακλήδες» θα πρέπει να κάνουν υπομονή όταν ταξιδεύουν μέχρι να μπορούν να ανάψουν τσιγάρο. Ειδικότερα, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, από 1ης Ιουλίου 2009 το κάπνισμα στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους καφενείων-καφετεριών, εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς, δευτερεύοντες, απομονωμένους χώρους που δεν θα καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 40% του καταστήματος. Για τον ακριβή καθορισμό των προδιαγραφών των «καπνιστηρίων» το υπουργείο Υγείας είναι σε επαφή με εκπροσώπους των καταστηματαρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τις επαφές αυτές εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Εως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών καταστημάτων (καφενείων, εστιατορίων, μπαρ) συνολικού εμβαδού έως 70 τ.μ. εάν θα χαρακτηριστούν ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες. Το υπ. Υγείας με εγκύκλιό του έχει ζητήσει από την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος λίστα με τα καταστήματα αυτά καθώς και πόσα δηλώνουν ότι θα είναι τελικά χώροι «ελεύθεροι από καπνό» προκειμένου να τους χορηγηθούν τα σχετικά σήματα.

Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου, θα απαγορεύεται το κάπνισμα και γενικότερα η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε εργασιακούς χώρους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους. Στους χώρους αυτούς δύναται να δημιουργηθούν ειδικά καπνιστήρια, βάσει όρων που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Προ εκπλήξεως θα βρεθούν όσοι έσπευσαν να κλείσουν θέσεις καπνιζόντων σε πλοία για ημερομηνίες μετά την 1η Ιουλίου, αφού θα διαπιστώσουν ότι ο μοναδικός χώρος στον οποίο θα μπορούν να καπνίσουν εν πλω είναι το.. .κατάστρωμα. Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος θα ισχύει επίσης σε παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, τα αεροδρόμια -εξαιρουμένων των χώρων που θα προσδιοριστούν ειδικά για τους καπνιστές- στους σταθμούς μεταφορικών μέσων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα παντός είδους κυλικεία. Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε ανήλικους, η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού, η πώληση και χρήση προϊόντων καπνού στα ίντερνετ καφέ και το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλητικών εκδηλώσεων.

Για τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων έχει συσταθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ειδικός Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ. Στον έλεγχο θα συμβάλλουν και οι αστυνομικές-λιμενικές αρχές, η δημοτική αστυνομία και οι υγειονομικές υπηρεσίες των Νομαρχιών.

Οι αριθμοί

20.000 Ελληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα.

700 θάνατοι καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα.

4 στους 10 Ελληνες είναι συστηματικοί καπνιστές.

7 στους 10 Ελληνες αναφέρουν ότι εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας και το 9% στα μπαρ και τα εστιατόρια.

700.000 ημέρες νοσηλείας στο ΕΣΥ οφείλονται σε παθήσεις που προκλήθηκαν λόγω του καπνίσματος.

2,14 δισ. ευρώ είναι το άμεσο κόστος για το κράτος (φάρμακα, νοσήλια, ιατρικές υμβουλές) των ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα.

200-300 εκατ. ευρώ ετησίως μπορούν να εξοικονομηθούν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη μείωση των καπνιστών κατά 15%.

62% των καπνιστών θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή