Στα χαρτιά το τζαμί στον Ελαιώνα

Στα χαρτιά το τζαμί στον Ελαιώνα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τα μέσα, περίπου, του 2006, όταν η τότε υπουργός Παιδείας, κ. Μαριέττα Γιαννάκου, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η ανέγερση τζαμιού στην περιοχή του Ελαιώνα. Εκτοτε, δεν έχει γίνει κάτι και εξελίσσεται μια διελκυστίνδα κυρίως μεταξύ των υπουργείων Παιδείας και Εθνικής Αμυνας, σχετικά με τον χώρο στον οποίο θα ανεγερθεί το τζαμί.

Στην περιοχή που αποφασίσθηκε να γίνει το τζαμί βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Οχυρού Βοτανικού. Εκεί, μεταξύ άλλων, λειτουργούσαν ή λειτουργούν ο Προμηθευτικός Οργανισμός Ναυτικού (ΠΟΝ), ο Κεντρικός Σταθμός Αυτοκινήτων Πολεμικού Ναυτικού, οι Εγκαταστάσεις της πρώην Ναυτικής Σχολής Πολέμου, η Ιστορική Υπηρεσία Ναυτικού.

Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, όταν επελέγη η συγκεκριμένη περιοχή, έγινε διερεύνηση για να διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετεγκατασταθούν, ώστε να ελευθερωθεί χώρος. Αρχικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προτάθηκε στο υπουργείο Παιδείας έκταση 16 στρεμμάτων και τα έξοδα μετεγκατάστασης των υπηρεσιών που βρίσκονται εκεί υπολογίσθηκαν σε 5 εκατ. ευρώ. Από το υπουργείο Παιδείας η λύση αυτή δεν έγινε αποδεκτή, καθώς ζητήθηκε μεγαλύτερη έκταση, περίπου 36 στρεμμάτων.

Ακολούθησαν δύο προτάσεις. Η πρώτη αφορούσε τον Κεντρικό Σταθμό Αυτοκινήτων του Π.Ν., μια έκταση 30 στρεμμάτων, και η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών κοστολογήθηκε στα 62,6 εκατ. ευρώ. Εναλλακτικά, προτάθηκε η θέση στην οποία λειτουργεί ο Προμηθευτικός Οργανισμός Ναυτικού, έκταση και πάλι 30 στρεμμάτων, με το κόστος μετεγκατάστασης να υπολογίζεται στα 28,65 εκατ. ευρώ.

Για καμιά από τις προτάσεις, όμως, δεν υπήρξε πρόοδος. Το τίμημα που απαιτείται θεωρείται δυσβάσταχτο για το υπουργείο Παιδείας. Πηγές του ΓΕΝ αντιτείνουν ότι εάν ζητείτο η αγορά έκτασης από κάποια από τις ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν στην περιοχή, τότε τα χρήματα που θα ζητούνταν θα ήταν πολλαπλάσια από αυτά που ζητεί το Π.Ν. για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή