Ιδιωτικά κέντρα για απεξάρτηση με αλμυρή τιμή

Ιδιωτικά κέντρα για απεξάρτηση με αλμυρή τιμή

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μια απλή έρευνα στο Διαδίκτυο, μέσω της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης google, με τις λέξεις κλειδιά «αλκοόλ-απεξάρτηση» παρουσιάζει για τους πάσχοντες πολλές λύσεις, μεταξύ των οποίων και ιδιωτικές κλινικές που προσφέρουν προγράμματα απεξάρτησης από αλκοόλ, ηρεμιστικά φάρμακα, ουσίες, ακόμη και τζόγο.

Και αν αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν την έσχατη λύση για τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, που περιμένουν σε ατελείωτες λίστες αναμονής ώσπου να ενταχθούν στα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ και των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), κ. Ηλίας Κονδύλης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, είναι πως πρόκειται για παράνομα ιδιωτικά κέντρα, που λειτουργούν εκτός θεσμικού και νομικού πλαισίου, χρεώνοντας υπέρογκα ποσά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τόσο ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που υλοποιούν προγράμματα απεξάρτησης από αλκοόλ όσο και «ξενώνες θεραπείας». Πρόκειται για έξι, ίσως και επτά, ιδιωτικά κέντρα, εξήγησε, δυναμικότητας δεκαπέντε έως είκοσι κλινών το καθένα, τα οποία υλοποιούν προγράμματα διάρκειας έως έξι μηνών, χρεώνοντας τους πελάτες τους με ποσά που ανέρχονται σε 2.000-3.000 ευρώ μηνιαίως. Κατά τα λεγόμενά του, «η ίδια η πολιτεία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, όταν πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε τη συζήτηση για νόμιμη λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης από ιδιώτες, η οποία τελικώς πάγωσε». Κατά το ΕΣΥΝ, απάντηση στα ναρκωτικά αποτελεί η ενίσχυση της πρωτογενούς πρόληψης, η αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης και αποκατάστασης.

Καρκινοβατούν

Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χθες εκπρόσωποι του Σωματείου Στελεχών στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και Αυτοδιοίκησης, τόνισαν για άλλη μια φορά πως το υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ χρωστάει από το 2006 δεκατρία εκατομμύρια ευρώ στα εβδομήντα τρία Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα η πλειονότητά τους να καρκινοβατεί και το 35% του προσωπικού να φυλλορροεί επειδή παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι. «Δεν διαβλέπουμε ανικανότητα, αλλά σκοπιμότητα. Στόχος φαίνεται πως είναι να εγκαταλειφθεί ένας από τους τρεις πυλώνες της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, αυτός της πρόληψης», δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας του Σωματείου, κ. Ανδρέας Τσούνης. Στην άποψη αυτή συνηγορούν και οι εκπρόσωποι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ που απ’ το 2001 λειτουργεί ως χώρος υποστήριξης εξαρτημένων, αρχικώς με τη στήριξη του ΟΚΑΝΑ, εδώ και δύο χρόνια όμως χωρίς χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε δεινή θέση.

Χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ερωτώμενος σχετικά με τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται. Σε χθεσινή εκδήλωση για την κοινωνική επανένταξη χρηστών, όπου απηύθυνε χαιρετισμό και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος, έθεσε ως στόχο για το 2010 τον μηδενισμό της λίστας αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων, η οποία σήμερα αριθμεί 5.000 χρήστες. Οπως είπε, το 2008 δημιουργήθηκαν έξι νέες σχετικές μονάδες στην περιφέρεια που απορρόφησαν 800 χρήστες, ενώ έως το τέλος του καλοκαιριού θα παραδοθούν άλλες δύο σε Ηράκλειο Κρήτης και Μυτιλήνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή