Η ελπίδα αλλά και η αγωνία για τους παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους

Η ελπίδα αλλά και η αγωνία για τους παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν σήμερα πολίτες που πληρώνουν πρόστιμο στην πολεοδομία για παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους; Ναι, υπάρχουν. Και φυσικά η αυθαιρεσία τους δεν καταγράφηκε από ελέγχους της πολεοδομίας, αλλά διά της γνωστής οδού, δηλαδή… με «κάρφωμα» από τους γείτονές τους. Οι πολίτες αυτοί τώρα ελπίζουν ότι τα χρήματα που έχουν έως σήμερα καταβάλλει με τη μορφή προστίμων θα αφαιρεθούν από τη μελλοντική «τακτοποίηση» των χώρων τους.

Οπως έχει αποδείξει η κοινή πρακτική, ο μόνος τρόπος να πιστοποιήσει η πολεοδομία μια αυθαιρεσία είναι η καταγγελία. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του κ. Αντώνη Μπέλλα, συνταξιούχου, που κατοικεί στην Καλλιθέα. «Το διαμέρισμά μας χτίστηκε το 1995 και το αγοράσαμε το 1997. Οπως όλοι, είχαμε και εμείς έναν κλεισμένο ημιυπαίθριο 15 τ.μ., σε ένα σπίτι 85 τ.μ. Το 1997 κάποιος από τη γειτονιά μάς «κάρφωσε» στην πολεοδομία Καλλιθέας, η οποία «έγραψε» και τις 11 οικογένειες της πολυκατοικίας. Πληρώσαμε τότε ως πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτου 110.000 δραχμές και έκτοτε πρόστιμο διατήρησης 13.000 δρχ. ετησίως, δηλαδή περίπου 40 ευρώ/έτος».

Πιο συναρπαστική η ιστορία του κ. Ηλία Κοντού, ζωγράφου, που κατοικεί στο Καλαμάκι. «Κατοικώ σε πολυκατοικία που κτίστηκε το 2001. Το 2005, η διαχειρίστρια ειδοποίησε την πολεοδομία ότι ένας από τους ενοίκους είχε «κλείσει» παράνομα τον ανοιχτό χώρο στάθμευσής του. Ομως όταν ήρθε η πολεοδομία δεν περιορίστηκε στον ισόγειο χώρο στάθμευσης, αλλά κατέγραψε και πλήθος άλλων μικρο-παρανομιών: την κατασκευή μπάρμπεκιου, την πλακόστρωση και την κατασκευή στεγάστρου σε ένα ακόμα από τα ισόγεια γκαράζ».

Η διαμάχη ανάμεσα στους ενοίκους είχε μόλις ξεκινήσει. «Ο ιδιοκτήτης του τελευταίου εξοργίστηκε και κάλεσε πάλι την πολεοδομία», αναφέρει ο κ. Κοντός. «Μάλιστα περίμενε ο ίδιος το κλιμάκιο των μηχανικών και τους άνοιξε την είσοδο στην ταράτσα, στο υπόγειο και στο κλιμακοστάσιο! Και η πολεοδομία κατέγραψε όλους τους ημιυπαίθριους, αλλά και ακόμα περισσότερες μικροπαρανομίες, από αυτές που υπάρχουν λίγο πολύ παντού και κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία, όπως το ύψος των καπνοδόχων. Η ειρωνεία είναι ότι επέβαλαν πρόστιμο και στη διαχειρίστρια (η οποία τους είχε αρχικά καλέσει με τη σιγουριά ότι δεν είχε η ίδια κλεισμένο ημιυπαίθριο) επειδή είχε κατασκευάσει στο υπόγειο μια αποθηκευτική ντουλάπα…». Τώρα αυτό που απασχολεί πολίτες όπως οι κ. Μπέλλας και Κοντός είναι αν θα συνυπολογιστεί στο πρόστιμο «τακτοποίησης» το ποσό που τόσα χρόνια καταβάλλουν. «Είναι αδικία», υποστηρίζει ο κ. Κοντός. «Τελικά, γινόμαστε παρανομούντες… δύο ταχυτήτων!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή